fbpx
Сьогодні
09:49 15 Чер 2023

ISW: Війська ЗСУ продовжують контрнаступ на трьох напрямках

Щонайменше на трьох напрямках українські воїни продовжують контрнаступальні операції, 14 червня вони досягли певних успіхів.

Як пише Рубрика, про це йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни.

Повідомляється, що заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила 14 червня, що українські війська просунулися від 200 до 500 метрів на невстановлених ділянках Бахмутського фронту та від 300 до 350 метрів на невстановлених ділянках Запорізького напрямку.

Також в інституті зазначили, що, згідно з повідомленнями російських провоєнних блогерів, українські війська продовжують контратаки на північно-західних, північно-східних і південно-західних околицях Бахмута.

Крім того, наголосили в ISW, українські та російські джерела повідомили, що бої тривають на заході Донецької області, зокрема в районі Макарівки (безпосередньо на південь від Великої Новосілки), а також на заході Запорізької області на південь від Оріхова.

"Російські воєнкори припустили, що сильний дощ і погана погода на півдні України могли знизити темп українських атак, але Маляр підкреслила, що погодні умови не завжди впливають на українські наступальні дії.

Речник оперативно-тактичного угруповання "Таврійський напрямок" Валерій Шершень зазначив, що українські сили на Запорізькому напрямку пріоритетно завдають ударів по російських системах радіоелектронної боротьби (РЕБ)", – йдеться у повідомленні.

За оцінками ISW, російські засоби РЕБ мають вирішальне значення в ускладненні українських атак на цій ділянці фронту".

Довідка

Радіоелектронна боротьба – це різновид збройної боротьби, який здійснює радіоперешкоди для радіоелектронних засобів розвідки, систем зв'язку та керування ворога для ускладнення його роботи та передання даних. РЕБ є видом бойового забезпечення.

Тобто РЕБ – сукупність узгоджених дій військових сил щодо захисту власних РЕЗ і систем керування військами та зброєю від застосованих противником радіоелектронної розвідки та ведення контррадіоелектронної протидії.

Також РЕБ допомагає здобувати інформацію про місцеперебування радіоелектронних засобів (РЕЗ), систем управління військами та зброї противника.

Основна мета РЕБ: дезорганізація управління військами ворога, зниження ефективності його радіоелектронної розвідки й використання зброї та бойової техніки, а також забезпечення стійкості роботи власних систем і засобів керування військами.

Основними частинами РЕБ є комплекси радіоелектронного придушення та радіоелектронного захисту (заходи підтримки):

  • Радіоелектронне придушення активно використовує електромагнітний спектр шляхом створення перешкод для електронних засобів противника чи введення його в оману. РЕ придушення поділяють на дії з тимчасового порушення роботи РЕ апаратури противника (створення радіоперешкод) та дії, пов'язані з постійним виведенням з ладу цієї апаратури (силове ураження).
  • Електронні заходи підтримки полягають у пасивному використанні електромагнітного спектра. Це допомагає отримати дані про противника та використовувати їх для прямих тактичних дій. Ці дані можуть використовуватися, наприклад, для застосування артилерійського вогню чи ударів з повітря, а також для електронної протидії або захисних заходів.

У часи Радянського Союзу було дуже багато комплексів РЕБ, на них робили основний акцент. Але технічно та технологічно вони слабші за радіоелектронну боротьбу західного зразка. Хоча не менш небезпечні

російські загарбники інтенсивно використовують засоби радіоелектронної боротьби (розвідки, перехоплення, придушення) під час війни в Україні.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: