fbpx
Сьогодні
11:44 15 Чер 2023

Головна битва попереду: у контрнаступі Україна задіяла 3 із 12 бригад, - Reuters

Фото: Getty Images

У контрнаступі Збройних сил України військове керівництво задіяло лише 3 з 12 підготовлених бригад. Основна битва ще попереду. Справжнього контрнаступу України ми ще не побачили.

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters та інтерв'ю президента Чехії Петра Павела

За словами аналітиків, для операції Україна створила 12 бронетанкових бригад, дев'ять із них навчені та оснащені на Заході. Бригада зазвичай включає не менше 3,5-4 тисячі військовослужбовців. При цьому, як пише видання, також сформовано вісім штурмових бригад чисельністю 40 тисяч осіб, сформованих Міністерством внутрішніх справ.

Конрад Музика, військовий аналітик з Польщі, який уважно стежить за перебігом війни, сказав, що поки що лише три з 12 бригад брали участь у бойових діях на південному сході України.

Україна ще не розпочала повномасштабного контрнаступу, але перші операцій Сил оборони на кількох напрямках є його "помірним початком".

Таку думку в інтерв'ю Радіо Свобода висловив президент Чехії Петр Павел.

"Я вважаю, що справжнього контрнаступу ми ще не побачили. Усе – ще попереду. Я б назвав це, виходячи зі свого військового досвіду, формуючими операціями", – зазначив Павел.

За його словами, все, чого українським силам не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного – "з усіма пов'язаними труднощами".

Чеський президент зауважив, що підготовка до контрнаступу тривала місяці, "і це цілком природно", тому що для того, щоб підготувати значні військові сили, забезпечити їх технікою, навчити, здобути достатньо ресурсів усіх видів, потрібно багато часу.

"Це також потребує великих зусиль усіх людей, які залучені. Тож навіть якщо ми оцінюємо контрнаступ з цієї технічної точки зору, то підготовка до нового наступу знову займе значний час. Якщо ми також врахуємо погодні умови, які дуже несприятливі протягом зими, то ми дійдемо висновку, що все, чого не вдасться досягнути цього року, доведеться відкласти принаймні до весни наступного року з усіма пов'язаними труднощами. Зокрема, із труднощами зберегти підтримку партнерів", – сказав він.

Павел додав, що на Заході бачать "вікно можливостей цього року" і це означає, що "знадобиться як мінімум три-чотири місяці, перш ніж почнеться будь-яка інша активність".

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також вважає, що поки що рано робити висновки стосовно того, чи стане український контрнаступ поворотним у війні.

А за даними ЗМІ, західні держави оцінюють, що з початку контрнаступальних дій українські сили змогли просунутись на близько сім кілометрів углиб окупованих росією територій та звільнити щонайменше чотири села.

Довідка

Вже кілька днів українські військові ведуть активну фазу контрнаступу на фронті.

За даними на ранок, 15 червня, ЗСУ не втратили жодної зайнятої позиції і наступають на Бердянському, Маріупольському та Бахмутському напрямках.

На даний момент бої ведуться в районах Макарівки, а Маріупольському напрямку – у районі Новоданилівки та Новопокровки. Крім того, за даними Інституту вивчення війни, українські сили оборони вдарили по розташуванню 20-ї загальновійськової армії окупантів у Луганській області.

Нагадаємо, що протягом минулого тижня Сили оборони в результаті наступальних дій звільнили від російських загарбників сім населених пунктів у Запорізькій та Донецькій областях.

У Запорізькій області вдалося деокупувати такі населені пункти:

У Донецькій області наші воїни звільнили села:

Також командувач Сухопутних військ ЗСУ Олександр Сирський оприлюднив відео просування українських військ на Бахмутському напрямку та втрати ворога.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: