fbpx
Сьогодні
Ексклюзив 14:15 12 Чер 2023

В Україні набуде чинності закон про деколонізацію: як працюватиме це рішення

English version here

27 липня в Україні набуде чинності закон про деколонізацію.
Відтепер рішення про знесення певного об'єкта ухвалюватиме спеціальна експертна комісія, створена при Українському інституті національної пам'яті.

Про це повідомляє "Рубрика".

У чому проблема?

З початком повномасштабного вторгнення рф в Україну почалася нова хвиля усунення з публічного простору маркерів російської та радянської імперської політики — деколонізація. Цей процес потребував унормування на рівні держави, щоб прибрати справді пропагандистські маркери й при цьому не знищені твори, які мають мистецьку цінність.

Яке рішення?

Інфографіка Українського інституту національної пам'яті

З 27 липня 2023 року набуває чинності Закон України № 7253 "Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії".

Інфографіка Українського інституту національної пам'яті

Як це працює?

В Українському інституті національної пам'яті створюють експертну комісію (це передбачено с. 6 закону № 7253), яка надаватиме свої висновки щодо кожного конкретного об'єкта. Про це в коментарі "Рубриці" розповів співробітник Українського інституту національної пам'яті, кандидат історичних наук Богдан Короленко.

"До Українського інституту національної пам'яті можуть звертатися або ж ініціатори такого демонтажу, або ж, умовно, установи, на балансі, яких перебуває той чи інший об'єкт і в яких виникають сумніви щодо того, чи поширюється дія закону на власне цей об'єкт.

Безумовно, просто так прийти й збити об'єкт молотком, тому що комусь щось здалося, не можна. Лише Конституційний суд може трактувати чинне законодавство, а не будь-який громадянин чи установа", — коментує Богдан Короленко.

Інфографіка Українського інституту національної пам'яті

До складу експертної комісії, яка запрацює 27-го липня, увійдуть відповідні визнані фахівці з академічних, а також вищих навчальних установ України. Наприклад, ті, хто є фахівцями в російській чи в українській культурі, умовно, періоду ХVIII-XIX століть, пояснює експерт.

Він наголошує: "Потрібно буде розглядати кожен конкретний випадок окремо. Тому що закон №7253 містить також і низку винятків. Якщо це дійсно мистецький витвір і умовно десь є зображення двоголового орла, яке можна просто усунути, то твір буде збережено".

Автор: Ольга Стукало

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: