fbpx
Сьогодні
Фото 20:00 12 Чер 2023

У Південній Африці вперше у світі пересадили дзьоб стервʼятнику: у чому рішення

Першу у світі пересадку дзьоба стервʼятнику провели у Південній Африці.

Про це повідомляє газета Bild, пише Рубрика.

У чому проблема?

Птаха збила машина на північному заході Південної Африки. Він втратив око і в нього відламався дзьоб — майже смертний вирок, бо хижий птах більше не міг їсти падаль. У дикій природі він би помер від голоду.

Яке рішення?

Однак птаха передали на ветеринарний факультет Преторійського університету.

Як це працює?

Дві спроби прикріпити грифу штучного акрилового дзьоба не увінчалися успіхом — вони були недостатньо міцними і ламалися під час їжі. Тоді в німецької лікарки Каті Кеппель зʼявилася інша ідея: у них ще для досліджень був мертвий стервʼятник у морозильній камері, у нього і взяли шматок дзьоба.

Перша у світі пересадка дзьоба стервʼятнику тривала 30 хвилин. Дзьоб убитого птаха шістьма гвинтами прикріпили до дзьоба пораненого стервʼятника. Після операції вже минув місяць, птах вже їсть своїм новим дзьобом. Фахівці кажуть, що за кілька років у грифа виросте новий дзьоб, тоді протез можна буде зняти.

пересадили дзьоб стервʼятнику

Білоспинним стервʼятникам загрожує зникнення: із 270 тисяч птахів на півдні Африки у 1992 році сьогодні залишилося лише близько 40 тисяч.

Стервʼятник із новим дзьобом теж має сприяти збереженню виду. Але оскільки він втратив очі через аварію, його не можна випускати на волю. Наразі план полягає в тому, щоб знайти для нього партнерку у притулку, з якою він може стати батьком потомства. Потім маленьких стервʼятників відпустять у дику природу.

Нагадаємо, що штучні острівці посеред води допомагають птахам вижити у складних умовах, вчимось дбати про рідкісних птахів.

Також Рубрика писала про те, як пташиний лікар із Кропивницького рятує птахів на власному подвір'ї.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: