fbpx
Сьогодні
22:40 10 Чер 2023

З'явилися кадри, як виглядає Каховське водосховище після підриву росіянами ГЕС

Після підриву російськими військами Каховської ГЕС місцеве водосховище практично обміліло.

Відповідне відео викладене у Телеграмі відомого блогера Ігоря Лаченкова (ТГ-канал "Лачен пише").

Раніше еколог, експерт з управління природоохоронною діяльністю, екологічної політики та моніторингу стану й якості довкілля, кандидат технічних наук Максим Сорока на своїй сторінці у Фейсбуці, відповідаючи на запитання українців, прогнозував, що Каховське водосховище не зникне, але перетвориться на болото.

"Вода не зникне. Проте тепер на цьому місті буде тимчасове болото. А вже потім природа придумає, що зробити з цією територією. Маємо розуміти, що в наших кліматичних умовах водосховище (такого розміру та антропогенного навантаження) має бути глибиною не менше 8 м. Це пов'язано з трьома чинниками.
По-перше, для того, щоб воно не промерзало взимку (це важливо для відновлення біоти).
По-друге, для підтримки кисневого режиму влітку. Якщо перегріти стоячі води, то згідно з законом Дальтона, кисень почне випаровуватися, що призведе до мору риби.
Третє. Для нейтралізування зворотних/очищених стічних вод та подальшого біологічного доочищення – у водосховищі має бути достатній об'єм води. Нагадую, заводи та ЖКГ Запоріжжя беруть воду вище запорізької греблі, а скидають стічні води у Каховське водосховище. Й інші міста так само", – написав він.

Своєю чергою інші науковці зазначають, що після підриву дамби розпочалося обміління водосховища і його глибина зараз становить трохи більш як 10 метрів. Тобто зараз неможливий забір води для побутових споживачів та на Запорізькій АЕС.

Очікується, що після стабілізації, замість Каховського водосховища залишиться лише той рівень води, який відповідає Дніпру – 1 кілометр ширини та 6-7 метрів глибини.

Довідка

Як писала Рубрика, у ніч на 6 червня, російські загарбники здійснили підрив Каховської гідроелектростанції, що розташована за декілька кілометрів від тимчасово окупованого міста Нова Каховка Херсонської області.

Зазначимо, що у Херсоні рівень води знизився більш як на метр.

При цьому на Херсонщині в річці Інгулець зафіксували перевищення допустимого рівня шкідливих речовин.

Пізніше стало відомо, що на Херсонщині заборонили купатися у водоймах, ловити і споживати рибу.

Через підрив росіянами Каховської ГЕС 160 тисяч птахів та понад 20 тисяч диких тварин опинилися під загрозою загибелі.

За оцінками міністра аграрної політики та продовольства України Миколи Сольського, аграрії не зможуть повноцінно використовувати 1-1,5 млн га сільськогосподарських земель внаслідок підриву Каховської ГЕС.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: