fbpx
Сьогодні
09:32 10 Чер 2023

"Після реалізації планів ми станемо найбільшою фабрикою в Європі". У BGV Group Management розповіли про розробку родовищ і добування графіту

English version here

Компанія BGV Геннадія Буткевича розробляє в Україні родовища з дуже рідкісними і дуже цінними металами. Топменеджери BGV Олександр Наумик і Сергій Войцеховський розповіли NV про розвиток графітових проєктів.

Це проєкт візіонерський, флагман нашого бізнесу. Спектр застосування графіту дуже широкий: будматеріали, металургія, елементи живлення, energy storage і батареї для автомобілів. Це — знаковий проєкт для держави, тому що Україна увійде у перелік країн, які здатні виробляти високотехнологічний товар — сферичний графіт — анодний матеріал для літій-іонних батарей.

Всі майнінгові greenfield проєкти складні — процес девелопменту займає 5−10 років. Є поклади, потім треба перевести все у європейські стандарти, захистити ці запаси, виконати банківське ТЕО проєкту, яке включає: оцінку впливу на довкілля, вирішення питання земельних ресурсів, економічні обґрунтування, проєктну документацію з отриманням державної експертизи, проєкт приєднання до енергетичної інфраструктури країни та багато іншого. Вартість, наприклад, нашого проєкту — $500 млн. А відповідно потрібно залучення інвестицій.

Нині ми вже приступили до проєктних робіт. Поступово починаємо виконувати фазу реалізації проєкту — займаємося доєднанням мереж, доформуванням земельного ресурсу для реалізації. Вартість запуску першої черги виробництва — орієнтовно $110 млн.

Проєкт достатньо унікальний для світу, а не тільки для України. Ми — в комунікації з потенційними партнерами, виробниками, аналогічними фабриками. Після реалізації планів ми станемо найбільшою фабрикою в Європі.

Такі проєкти додають цінності саме країні, бо тут конкурує не бізнес, а дуже часто уряди і країни одна з одною — законодавчою базою, дипломатичними каналами і так далі. BGV презентувала цей проєкт у Брюсселі, увійшли в Європейську асоціацію графіту і анодних матеріалів.

Унікальність природного графіту — його показники вищі за синтетичний. Графіт належить до стратегічних корисних копалин в ЄС і США. Ми хотіли б щоб Україна максимально позиціонувалася європейським лідером у цьому напрямі.

Дуже сильний виробник — Китай. В Європі майже всі запаси графіту сконцентровані в Україні, є трохи в Швеції. В Україні вже є Завалівський завод, який відпрацював понад 100 років. Туди зайшов інвестор (австралійська Volt Resources. — Ред.). Ми не сприймаємо це, як конкуренцію, тому що конкуренція йде на світовому ринку. Onur (інвестує в Буртинське родовище. — Ред.) має складнощі з громадою на місцях. Хотілося б, щоб ситуація вирішилися і відношення суспільства до бізнесу змінилося в кращу сторону. Люди побачили, що бізнес — соціально відповідальний. Це податки, допомога у складні часи.

Коли почнеться виробництво?

Проєкт розвивається за графіком, але виключно завдяки зусиллям команди BGV. Адже війна суттєво вплинула на процеси, на швидкість реалізації різних етапів, зокрема на готовність іноземних партнерів співпрацювати. На початку широкомасштабної війни ми спостерігали паузу у міжнародному партнерстві в наших проєктах — була відчутна невпевненість партнерів у перспективах. Наразі темпи та віру в Україну повернули, працюємо на повну. Випробовування показали, що якість графіту підходить для сферизованого графіту, який використовують в анодних матеріалах. Упродовж двох років ми можемо розпочати будівництво фабрики.

Спочатку плануємо видобувати і виробляти графітового концентрату на 50 тис. т. Далі будемо постачати концентрат на переробку і сферизацію. А зі сферизованого — роблять анодні матеріали. Потім будемо збільшувати з 50 тис. т до 100 тис. т і виходити у глибшу переробку — виробництво сферизованого графіту.

В Європі проєктують зараз 17 фабрик, які будуть виробляти акумуляторні батареї. І це потенційно — наші клієнти, яким ми будемо постачати сферичний графіт.

BGV Group Management володіє ліцензіями на два найбільших графітових проєкти в Україні — це Балахівське і Зарічне родовища.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: