fbpx
Сьогодні
16:30 09 Чер 2023

Тренажер для ДСНС: як працює рішення для навчання й тренування вогнеборців в Україні

Про єдиний в Україні тренажер для рятувальників "Рубриці" розповіли в Інституті державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту.

У чому проблема?

За даними ДСНС упродовж 2022 року в Україні зареєстровано 80 654 пожежі. Порівняно з 2021 роком кількість пожеж збільшилася на 1,5%. Головним чином це є наслідком злочинних дій армії рф. Пожежі, пов'язані з вибухами та обстрілами, становлять понад 15%.

Яке рішення?

Рятувальна робота небезпечна й вимагає високих професійних навичок. Українські вогнеборці щоденно працюють в умовах, коли будь-яка хибна дія може коштувати людського життя. Те, наскільки добре вони підготовлені до критичної ситуації та наскільки володіють знаннями та вміннями працювати в команді, є запорукою вдалої рятувальної операції.

Звести до мінімуму ризик фатальних помилок працівникам ДСНС допомагає спеціальний тренажер. Про те, як він працює, "Рубриці" розповіли в Інституті державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту.

Як це працює?

Інструктаж перед початком тренувань

Підготовка пожежно-рятувальних підрозділів проходить на базі сучасного мобільного тренажерного комплексу з Німеччини, який за рішенням ДСНС передано інституту для використання в навчальному процесі та проведення наукових досліджень. Тренажер — унікальний та наразі єдиний в Україні. Він складається з трьох контейнерів: спеціальний пересувний контейнерний навчальний вогневий комплекс-симулятор Fire Trainer, мобільний тренувальний комплекс-лабіринт та тренувальний комплекс з пультом управління та приміщеннями з обладнанням.

Комплексний тренажер Інституту державного управління та наукового дослідження цивільного захисту підвищує ефективність практичної підготовки не лише слухачів ВНЗ, а й газодимозахисників територіальних підрозділів ДСНС. Другий рік поспіль він мандрує Україною та відточує навички вогнеборців в регіонах країни.

Умови всередині тренажера як на справжній пожежі

Завдяки тренажерному комплексу рятівники у повному бойовому спорядженні проходять випробування в умовах, максимально наближених до реальних пожеж. Так вони отримують цінний практичний досвід та змогу підвищити ефективність своєї роботи у майбутніх рятувальних місіях.

Тренування розпочинаються з пошуку постраждалих у 12-метровому симуляторі Fire Trainer. Всередині тренажера все, як на справжній пожежі — задимлення контейнера забезпечується димомашиною, а підвищена температура навколишнього середовища (до 60°С) — електричними тенами.

Двохярусний лабіринт тренажера ДСНС

Далі — двоярусний лабіринт — підйом по "нескінченній" драбині та смуга перешкод у задимленому темному приміщенні. Усе це для ще більшої реалістичності супроводжується записами звуків вибухів та криків про допомогу.

Виконання вправ на фізичне навантаження

У ще одному 6-метровому контейнері відтворюються фізичні навантаження на газодимозахисників — тут виконуються пробіжки та вправи з підйому ваги. Хід випробувань контролюється програмою, і про кожного з учасників готується звіт.

Оператор тренажеру спостерігає за тренуваннями та фіксує результати

Ті, хто проходив тренування, зізнаються: навіть на реальних пожежах не часто зустрінеш складнощі такого рівня.

Минулого року в умовах дії воєнного стану інструктори Інституту із застосуванням мобільного тренажеру контейнерного типу провели практичні заняття майже із 7 000 рятувальниками в 12 регіонах України (Закарпатська, Івано-Франківська, Чернівецька, Тернопільська, Рівненська, Хмельницька, Житомирська, Київська, Черкаська, Кіровоградська, Полтавська області та Київ). Цього року такі заняття вже проведені в 5 регіонах із 1 447 газодимозахисниками.

Вогнеборці напоготові!

"Те, що такі тренування важливі, є беззаперечним твердженням, — говорить заступник начальника кафедри профілактики пожеж та безпеки життєдіяльності населення, кандидат технічних наук, полковник служби цивільного захисту Тарас Скоробагатько. — Оскільки від якості підготовки та професіоналізму газодимозахисника в першу чергу залежить його власне життя та здатність виконувати завдання за призначенням. А також те, наскільки оперативно й ефективно він зможе надати допомогу людям, які на неї очікують.
У подальшому інститут за підтримки ДСНС планує продовжити позитивну практику залучення мобільного тренажеру для підготовки газодимозахисників територіальних підрозділів ГУ ДСНС до тих пір, поки такі сучасні тренувальні комплекси не з'являться в кожному гарнізоні".

Навчання рятують життя. Наведемо ще трохи статистики: упродовж 2022 року підрозділами територіальних органів ДСНС під час гасіння пожеж було врятовано 1 892 людини (це на 9,1% більше порівняно з 2021 роком).

Фото до публікації надані Інститутом державного управління та наукових досліджень з цивільного захисту.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: