fbpx
Сьогодні
18:31 09 Чер 2023

Президент України переговорив з прем'єром Нідерландів: темами розмови були "скіфське золото" і майбутній "Рамштайн"

Фото: Офіс президента України

Сьогодні, 9 червня, президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з прем'єр-міністром Нідерландів Марком Рютте.

Про це глава держави розповів у своєму Telegram-каналі, пише Рубрика.

Сторони обговорили рішення нідерландського Верховного суду про передачу Україні музейних експонатів із виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі".

Глава держави також проінформував Рютте про поточну ситуацію в зоні підтоплення на півдні України та подякував Нідерландам за допомогу в ліквідації наслідків підриву росіянами Каховської ГЕС.

Крім того, Зеленський та Рютте обговорили подальшу співпрацю у сфері підготовки українських пілотів та посилення повітряного щита України, а також «скоординували позиції» перед черговою зустріччю у форматі "Рамштайн".

Нагадаємо, сьогодні Верховний суд Нідерландів зобов'язав музей Алларда Пірсона передати до Національного музею історії України так зване "скіфське золото" – музейні експонати з виставки "Крим – золотий острів у Чорному морі".

Раніше повідомлялося, що Нідерланди очолять коаліцію з підготовки українських пілотів до польотів на винищувачах F-16.

Крім того, влада країни розглядає можливість передачі Україні літаків F-16.

Довідка

26 січня 2022 року так звані російські кримські музеї в тимчасово окупованому Криму подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення колекції "скіфського золота" Україні.

"Скіфське золото" мають повернути Україні. Таке рішення ухвалив Апеляційний суд Амстердама 26 жовтня 2021 року.

рф пригрозила нідерландським музеям після поразки у справі про "скіфське золото"

Юридична війна за експонати почалася після того, як ще до окупації півострова Росією, 2013 року, цінну колекцію було вивезено з Криму на виставку в Нідерланди.

Виставка "Крим: золото і таємниці Чорного моря" складалася з колекцій п'яти музеїв, один з яких розташований у Києві, а чотири – у Криму (Сімферополь, Керч, Бахчисарай і Херсонес).

Виставка проходила у музеї Алларда Пірсона в Амстердамі. Поки триває судова тяганина, колекція, орієнтовна вартість якої 10 млн євро, зберігалася у музеї Алларда Пірсона.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: