fbpx
Сьогодні
Фото 17:08 02 Чер 2023

"Зроби свято випускнику", — як у Кропивницькому влаштували благодійну акцію для дітей-переселенців

"Зроби свято випускнику" — у Кропивницькому для випускників-переселенців влаштували благодійну акцію, завдяки якій діти та підлітки змогли відпочити, повчитися у б'юті-майстрів, кухарів та кравців, а також оновити гардероб.

У чому проблема?

Збройна агресія росії позбавила наших дітей домівок, шкіл, друзів та багатьох чудових можливостей і моментів, на які вони розраховували в мирні часи. Тисячі українських випускників-переселенців навчалися онлайн або не в рідних школах. Через воєнний стан у них не буде омріяного випускного.

Яке рішення?

У Кропивницькому вирішили виправити цю несправедливість. В останній день весни тут для українських випускників, які опинилися далеко від дому, організували затишне свято. Акцію "Зроби свято випускнику" влаштували на базі Кропивницького професійного ліцею сфери послуг і торгівлі. Педагогам допомогли волонтерська організація "Krop:hub Кропивницький" та ГО "Серця Матерів та Ветеранів Війни Кропивницького".

Як це працює?

"Нарядитися та підзарядитися" — підлітки ВПО обирають собі святковий одяг.

31 травня з самого ранку подвір'я Кропивницького ліцею сфери послуг перетворилося на своєрідний шоурум, у якому було представлено святкове вбрання для випускників садочків та учнів 9-11 класів. Тут кропивницькі випускники вразливих каегорій населення, в тому числі ВПО, могли безкоштовно вибрати для себе костюм, сукню або просто одяг та взуття на кожен день.

Крім того, для дітей та підлітків провели майстер-класи від досвідчених перукарів, візажистів, майстрів манікюру, кравців та кухарів. Організували благодійну лотерею з подарунками. А потім влаштували смачний солодкий стіл та мініконцерт від ліцейного вокального гурту "Колорит". Все це для того, щоб присутні дітлахи почувалися особливими, отримали позитивні враження та відчуття свята.

Не тільки одяг, а й зачіска. Майстер-клас з перукарської майстерності для випускників ВПО

Ініціаторкою акції виступила Катерина Колтунова — заступниця начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації та співзасновниця "Krop:hub Кропивницький".

"Ми розуміли, наскільки вразливими й невпевненими у собі можуть бути підлітки-переселенці. Це і психологічні проблеми, пов'язані з втратою звичного способу життя та оточення, і дуже низька самооцінка — адже нерідко їм довелося пропустити декілька місяців навчання. Проведення такого заходу — великий крок в бік психологічного комфорту переселенців. Багато з цих дітей зазнали великих труднощів через віддаленість від дому, проблеми за місцем навчання та нерідко — відчуття самотності. Це свято допомогло їм відчути, що їхні проблеми важливі, і вони є частиною нашої громади", — говорить Катерина Колтунова.

Виступ вокального гурту Кропивницького ліцею сфери послуг "Колорит"

Речі для випускників теж передали з громадського простору "Кроп:Хаб", який допомагає військовим та переселенцям. За словами співзасновниці простору, зазвичай люди приходять за повсякденним одягом, а у гуманітарній допомозі часто зустрічається святковий одяг, причому гарної якості.

"Людям, які покинули своє рідне місто чи село, зараз дуже непросто. Для цього свята ми спеціально вибрали одяг, який вніс світло і радість в повсякденне життя підлітків. Та намагалися зорганізувати свято так, щоб було комфортно всім нашим гостям. Всі присутні мали змогу поспілкуватися один з одним, створити тісніші зв'язки та легше інтегруватися в нову громаду", — зазначила Людмила Снєжко, директорка ліцею.

"Захід мені дуже сподобався, були неймовірно смачні ласощі, приготування та куштування мохіто, чудова музика та гарний одяг, якому я дуже радію", — розповіла про свої враження Капшук Поліна, яка переїхала до Кропивницького з міста Лиман (Донеччина).

Поліна Капшук, переселенка з м. Лиман (праворуч).

"Мені дуже не вистачало спілкування з однолітками, — ділиться Аріадна Гринькова з міста Мелітополь, — і на цьому заході я його отримала. Дуже цікаві майстер-класи, чудові смаколики. А цей березовий сік… я просто закохалася в нього, ніколи такого смачного не пила!"

Гринькова Аріадна на одному з майстер-класів (крайня ліворуч).

Пані Ганна теж задоволена. Вона — багатодітна мама з міста Кропивницький. Про свято дізналася із соціальних мереж. Родиною вирішили відвідати захід і, за її словами, ні на одну хвилину про це не пожалкували.

"Був чудовий концерт, діти взяли участь у квесті, майстер-класах, пригощалися смаколиками, мали змогу підібрати й безкоштовно взяти гарні речі. Велике враження справила спільна молитва за Україну. Віримо в перемогу, дякуємо ЗСУ та всім організаторам за можливість жити та відвідувати такі свята!2, — говорить жінка.

Надалі організатори заходу планують проводити більше подібних акції для підлітків та дітей-переселенців. Це, як зазначають у ліцеї, має стати важливим фактором для зміцнення відносин між переселенцями та місцевими жителями, та допоможе збільшити шанси дітлахів на успішне життя.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: