fbpx
Сьогодні
14:58 21 Тра 2023

Попри продовження "зернової угоди" росія блокує вхід у порт "Південний"

English version here

Фото port-yuzhny

Продовження чорноморської зернової ініціативи, яка поновила свою дію після чергових перемовин, не спонукало росію зняти блокування вхідного флоту на порт "Південний".

Про це заявляє пресслужба Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, пише Рубрика.

"Робота "зернової ініціативи" поновилась, але Росія в Спільному координаційному центрі продовжує блокувати вхідний флот на найбільш глибоководний порт "Південний", зазначили у повідомленні.

  • 19 травня, були проінспектовано 3 судна, які йдуть на завантаження до портів "Одеса" та "Чорноморськ". В інспекції і реєстрації суден на порт "Південний" росія відмовила в односторонньому порядку і без пояснення причин, зазначають в міністерстві.
  • 20 травня російська делегація в СКЦ погодилась провести 7 інспекцій вхідного флоту на порти "Одеса" та "Чорноморськ", але провела лише 2. Всі заявлені на порт "Південний" росія знов викреслила як з реєстраційного списку, так і з інспекційного плану, наголошують в Мінінфраструктури.
  • При цьому на 21 травня заплановано лише 4 інспекції, але знов без суден на порт "Південний".

"Таку деструктивну політику країна-агресор здійснює вже майже місяць, з 29 квітня 2023. Наразі в порту "Південний" понад 1,5 млн тонн агропродукції для 10 країн світу, в тому числі Африки та Азії, має бути завантажено на 26 суден, які продовжують очікувати в територіальних водах Туреччини", — зазначається в дописі.

У міністерстві констатували, що порт "Південний" через брак флоту зупинено.

"Фактично Росія не допускає його до участі в "зерновій ініціативі", що є черговим грубим порушенням підписаної угоди. Таким чином Росія знайшла новий шлях, як зменшити ефективність "зернової угоди" і відповідно зменшити експорт на потреби світу. Адже порт "Південний" є найбільшим портом за пропускною здатністю і його виключення суттєво вплине на зменшення експортних обсягів", — пише пресслужба Мінінфраструктури.

У такий спосіб росія вкотре демонструє, що для неї не існує ані норм міжнародного права, ані принципів, підкреслюють в міністерстві.

"Країна-агресор не планує виконувати домовленості, під якими вона сама підписалась, і продовжує використовувати їжу як зброю в політиці шантажу. Сподіваємося партнери по угоді знайдуть рішення. В протилежному випадку змушені констатувати, що "зернова Ініціатива" не працює на умовах підписаної всіма сторонами угоди", резюмували у повідомленні.

Як писала Рубрика, дію "зернової угоди" продовжили ще на два місяці – до 18 липня.

Рубрика:
Економіка

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: