fbpx
Сьогодні
18:18 21 Тра 2023

Гутерреш заявив про потребу реформувати Радбез ООН, щоб відповідати реаліям часу

English version here

Генсек ООН Антоніу Гуттерреш. Фото: GettyImages

Щоб відповідати реаліям цього часу, Рада безпеки ООН потребує реформування.

Про це сказав генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш, повідомляє Рубрика з посиланням на Reuters.

Виступаючи на прес-конференції в Хіросімі (Японія), де проходила зустріч "Великої сімки", Гутерреш сказав, що Радбез ООН та Бреттон-Вудс відповідають часам після Другої світової війни та потребують оновлення.

"Глобальна фінансова архітектура застаріла, стала нефункціональною та несправедливою… Перед обличчям економічних потрясінь від пандемії COVID-19 і російського вторгнення в Україну, вона не змогла виконати свою основну функцію глобальної мережі безпеки", – сказав він.

Гутерреш також розповів про те, що він відчуває, як на саміті G7 серед країн, що розвиваються, зростає усвідомлення того, що робиться недостатньо для реформування застарілих інститутів.

Довідка

Бреттон-Вудська система це міжнародна валютна система регулювання комерційних та фінансових відносин між країнами, що підписали та ратифікували Бреттон-Вудську угоду 1944 року. Ця система стала першим прикладом впровадження узгодженого грошового порядку значною кількістю незалежних держав.

Основним принципом функціонування Бреттон-Вудської валютної системи досі є збереження ролі золота як платіжного засобу та розрахункової одиниці у міжнародному обігу.

Радбез ООН був створений в 1945 році. Його головна мета це відповідальність за підтримку міжнародного миру та безпеки.

Попри те, що ця організація покликана забезпечувати мир та безпеку в країнах, росія досі є її членом. Українські чиновники вже не один місяці вимагають виключення рф з Ради безпеки, адже вона посідає своє місце там незаконно.

Однак навіть попри незаконне знаходження, Росія має всі права повноправного члена Ради Безпеки ООН і як наслідок – вона може використовувати своє право "вето" для незручних їй рішень.

Раніше ми повідомляли, що в Конгресі США ініціювали резолюцію про виключення росії з Ради безпеки ООН.

А також писали, що Кислиця розказав, чому Радбез ООН не заблокував російське головування.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: