fbpx
Сьогодні
09:57 15 Гру 2022

Foreign Policy: Конгрес США вніс резолюцію про виключення рф з Ради безпеки ООН

Фото: Foreign Policy

Президента Джо Байдена закликали вивести росію з Ради Безпеки ООН, представивши йому резолюцію, яку ініціювали двоє американських законодавців, що очолюють незалежну урядову організацію з прав людини. Адже порушення Статуту ООН ставлять під сумнів право росії на постійне членство у Радбезі.

Про це повідомляє видання Foreign Policy.

Зазначають, що двопартійна Гельсінська комісія пропонує Конгресу визнати, що війна росії порушила цілі та принципи ООН, і просить уряд США вжити заходів для обмеження її прав в ООН.

Ця комісія ще в жовтні закликала держсекретаря США Ентоні Блінкена висловити протест проти статусу росії як постійного члена Ради Безпеки,

У резолюції Конгресу, текст якої надали виданню демократ Стів Коен і республіканець Джо Вілсон, мова йде про те, що росія припустилась грубих порушень Статуту ООН, які ставлять під сумнів її право посідати місце в Раді Безпеки.

Зокрема, мова йде про:

  • незаконне голосування щодо анексії чотирьох українських областей,
  • вчинення звірств в українських містах, таких як Буча,
  • бряцання ядерною зброєю,
  • створення ризиків для світового постачання продовольства.

Україна також виступає за те, щоб росія була виведена з Радбезу, хоча експерти залишаються скептичними, щодо реальності такої можливості.

Статут ООН не містить жодних положень про усунення постійного члена Ради Безпеки. Участь росії в Радбезі в якості постійного члена прописана в статті 23 Статуту організації. Таким чином, для виключення росії зі складу Радбезу була б потрібна поправка до Статуту. Втім, також за документом, для внесення поправок необхідна згода всіх постійних членів Радбезу.

Росія має право накласти вето на подібну пропозицію і, як доводить практика, вже неодноразово цим користалась.

Зрештою, пише видання, існує ще один варіант, підтриманий в тому числі і деякими правниками. Він має на меті оскаржити статус росії, як спадкоємиці місця Радянського Союзу в Раді Безпеки.

Довідка

Парламентська асамблея НАТО визнала росію державою-терористкою і закликала створити спеціальний міжнародний трибунал для покарання російських воєнних злочинців.

Рішення було ухвалено одноголосно – усі 30 країн НАТО підтримали відповідний документ. Після цього резолюцію буде направлено урядам та парламентам усіх країн-членів НАТО.

Також зазначають, що документ містить низку важливих для України рішень:

  • збільшення постачання Україні озброєння,
  • розроблення конкретних кроків стосовно вступу України до НАТО,
  • створення механізму стягнення репарацій з рф за завдані Україні збитки.

У резолюції також закріплений принцип про те, що НАТО буде підтримувати Україну "стільки, скільки буде потрібно".

13 жовтня Парламентська асамблея Ради Європи визнала росію країною-терористкою. Це перша міжнародна організація, яка визнала рф державою-терористкою.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: