fbpx
Сьогодні
19:59 15 Тра 2023

Франція стала 18 державою, яка підписала декларацію з підтримкою руху України до членства в НАТО

English version here

Фото: Офіс Президента

Президент України Володимир Зеленський та глава Франції Емманюель Макрон підписали спільну декларацію, яка стала 18-ю, щодо підтримки України, у тому числі руху в НАТО.

Про це повідомив заступник керівника Офісу Президента Ігор Жовква у Фейсбуці за результатами візиту Зеленського у Париж, передає Рубрика.

"Схвалена сьогодні з Францією Спільна декларація дозволила посилити ще одним вагомим голосом підтримку України на євроатлантичному напрямку. Сам факт укладення такої декларації з Францією та ще й з подібним формулюванням щодо НАТО, раніше був просто неможливим. А сьогодні Франція стала 18-ю державою, з якою маємо спільні декларації щодо руху до НАТО", – зазначив він.

Жовква пояснив, що у рамках руху України до НАТО, Франція підтвердила свою "підтримку України на її шляху до євроатлантичної сім'ї, у тому числі сприяючи спільним інтересам у сфері безпеки. Франція та Україна з нетерпінням очікують на розв'язання цих питань на саміті НАТО у Вільнюсі в липні 2023 року".

Він розповів, що Франція вкотре висловила рішучу підтримку України на шляху до членства в ЄС, зокрема наших зусиль щодо євроінтеграційних реформ та виконання необхідних умов з метою отримання рішення про початок переговорів про вступ до кінця 2023 року.

Також заступник керівника ОП проінформував, що в документі лідери вкотре закликали росію негайно вивести всі свої війська з усієї України, зокрема з території Запорізької атомної електростанції.

Крім того, він зауважив, що особливий акцент зроблено на військовій підтримці, яку Франція надає з початку війни і продовжуватиме надавати в межах нових військових пакетів, з урахуванням нагальних та невідкладних потреб України.

Франція також висловила свою підтримку українській формулі миру; зусиллям щодо забезпечення відповідальності за злочини росії, зокрема шляхом створення трибуналу; посиленню санкційного тиску на росію; розробці механізму компенсації збитків за рахунок російських активів; участі у відновленні України та продовженню Чорноморської зернової ініціативи і гуманітарної програми "Зерно з України".

Жовква додав, що зустріч Зеленського і Макрона тривала майже три години, завершилась вже після опівночі понеділка за місцевим часом.

Він відзначив, що президенти говорили про пріоритетні питання військової допомоги для зміцнення обороноздатності України і початку контрнаступу, підтримку Францією європейської та євроатлантичної інтеграції нашої держави.

"Позаду черговий тиждень напруженої і результативної роботи. Надалі не збавляємо темп та готуємося до результативного проведення Вільнюського Саміту НАТО у липні", – підкреслив заступник керівника Офісу глави держави.

Повний текст Декларації між Україною і Францією опублікований на сайті Президента України.

Довідка

Раніше Рубрика повідомляла, що після візиту до Німеччини Володимир Зеленський вирушить до Парижа.

Пізно ввечері 14 травня Володимир Зеленський прибув до Парижа,у Єлисейському палаці президента України зустрів очільник Франції Еммануель Макрон.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: