fbpx
Сьогодні
16:22 10 Тра 2023

Кулеба закликає не вважати контрнаступ України останнім

English version here

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба застерігає від погляду на український контрнаступ, якого всі очікують, як на останній у цій війні, та нагадує, що Німеччина може зробити ще більше заради допомоги Україні як зброєю, так з огляду на членство в НАТО.

Про це він розповів в інтерв'ю німецькому таблоїду Bild.

"Не вважайте цей контрнаступ останнім, тому що ми не знаємо, що з цього вийде. І якщо цим контрнаступом нам вдасться звільнити наші території, то зрештою ви скажете, що це був останній, а якщо ні, то значить, що треба готуватися до наступного контрнаступу", – зазначив дипломат.

Він наголосив на великій ролі Німеччини в питанні забезпечення ЗСУ необхідною зброєю, адже тактично, за його словами, все залежить від зброї, якої Україні потрібно якомога більше.

"Німеччина має багато, і багато залежить від неї. У вас дуже розвинена промисловість озброєнь з Rheinmetall як свого роду титаном промисловості озброєнь у Європі та, можливо, у світі. Нам потрібні артилерійські боєприпаси, особливо для великих відстаней. Нам потрібна бронетехніка, зенітні комплекси – все це в Німеччині є, і Німеччина може зробити ще більше", – сказав Кулеба.

Він пожартував, що Німеччині пощастило, що F-16 — це не танки Leopard, це не німецька технологія, тож рішення про передачу цих винищувачів залежить не від ФРН, а від США, але Берлін міг би своєю якісною дипломатією посприяти ухваленню Вашингтоном відповідного рішення.

Україна, додав міністр, вдячна за МіГі, але цей тим літаків не вирішить проблему. Є різні типи винищувачів, проте за всіма оцінками F-16 є найкращим.

"Тому зосередьмось на F-16",- додав Кулеба.

Недооцінювати потенціал росії він не схильний, але й перебільшувати його не збирається, адже останні 14 місяців війни показали, що українці можуть перемагати.

Світ, Європа мають бути зацікавлені не лише допомогти Україні виграти цю війну та захистити Європу, а й поповнити власні запаси. Для цього важливо, щоб промисловість і уряди працювали як швейцарський годинник у виробництві нової зброї.

"Якщо цього не буде, то у нас будуть проблеми не через брак солдатів, а через брак зброї. Тож це пріоритет. Німеччина та інші країни повинні виробляти більше боєприпасів і зброї, уряд Німеччини та інші уряди", – заявив Кулеба.

Він також зауважив, що якщо Німеччина хоче безпечної та процвітаючої Європи, Україна має бути членом НАТО.

"Це єдиний шлях. Членство України в НАТО не може запобігти цій війні під час війни, але убезпечить від подальших війн після війни", – підкреслив глава МЗС.

Перспективи переговорів з москвою він не бачить, Київ уже мав досвід за посередництва ФРН і Франції з 2014 по 2022 роки. Україні радили йти на поступки тут і там, але це не спрацювало, нагадав він. Якби путін хотів зараз справжнього миру, то не починав би цієї війни, зауважив дипломат.

Він додав, що "якби росіяни могли вбити Президента Зеленського, вони б точно спробували".

Коментувати скандальні заяви експрезидента рф дмитра медведєва, який публічно вимагав убити Зеленського, Кулеба не став, зауваживши лише, що той 'відіграє певну роль у характері стратегічних комунікацій росії", але "повинен пити менше горілки перед тим, як заходити в Telegram".

Водночас очільник українського МЗС визнав, що сам у деяких місцях вважає за краще пити воду лише з попередньо запечатаних пляшок.

Інтерв'ю з міністром провів у потязі кореспондент Bild Пауль Ронцгаймер, який з початку війни постійно веде репортажі з України та зробив чимало інтерв'ю з керівниками України.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: