fbpx
Сьогодні
13:56 09 Тра 2023

Брехливе свято російського уряду: як змінилося ставлення українців до Дня перемоги 9 травня

Повномасштабне вторгнення російської армії на наші землі кардинально змінило ставлення українського народу до Дня перемоги 9 травня.

Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології.

За результатами дослідження, лише 13% громадян підтримують святкування цієї дати.

Натомість Європа та увесь цивілізований світ вшановують пам'ять жертв цієї жахливої трагедії 8 травня, у День пам'яті та примирення.

Саме 8 травня 1945 року набув чинності Акт про капітуляцію Німеччини. Однак Йосип Сталін, який тоді керував СРСР. Він тоді вимагав продублювати капітуляцію в зоні радянської окупації поблизу Берліна.

Документ військові Радянського Союзу отримали о 22:43 за середньоєвропейським часом, проте у Москві тоді вже настало 9 травня. Тому День перемоги в СРСР завжди відзначали саме цього дня.

Зазначають, що у 2010 році це було одне з найбільших свят, так вважало 58% населення. За популярністю День перемоги поступався лише Новому року, Різдву і Великодню.

До 2021 року його популярність впала вдвічі і вже тільки 30% вважали його великим святом.

А у 2023-му залишилося тільки 13% прихильників цього свята. Менше прихильників тільки у Дня праці, наголошують у повідомленні.

Соціологи підкреслюють, що такі зміни пов'язані з війною. А також з тим, що росія активно відзначає День перемоги над нацизмом як мілітаристське агресивне свято.

Щороку країна-агресор влаштовує гучні паради з технікою та авіацією, щоб підкріпити пропаганду про свою нібито одноосібну перемогу у Другій світовій війні.

Доктор історичних наук Павло Гай-Нижник зауважив, що ставлення українців до 9 травня почало змінюватися ще з 2014 року. Однак повномасштабна війна підштовхнула громадян до переосмислення подій минулого.

"Тотальна війна збільшила зацікавлення до того, що відбувалося в контексті російської геополітики, військової політики. Це підштовхнуло людей до нового усвідомлення реалій війни і минулого.

Путін своєю брехнею спонукав до того, що люди почали мислити критично. Минулого року за відзначення 8 травня виступало 80% українців, цьогоріч цей відсоток збільшився", – сказав він у коментарі Фактам ICTV.

Експерт наголосив, що 9 травня має бути звичайним робочим днем, оскільки "це свято брехні Кремля". А Європа та Україна не мають до нього ніяк не причетні.

Павло Гай-Нижник впевнений, що вже скоро українці відзначатимуть День перемоги у російсько-українській війні.

"Цей день буде тоді, коли Росія підпише капітуляцію. Безумовно, ще одним Днем перемоги для українців стане дата, коли відбудеться розпад Російської Федерації. Це буде не лише перемога у війні, це буде перемога над всією ідеологією рашизму", – додав експерт.

Нагадаємо, що відтепер 9 травня в Україні відзначатимуть День Європи. Відповідний указ підписав президент Володимир Зеленський.

Також глава держави подав законопроєкт до Верховної Ради для відзначання 8 травня як Дня пам'яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: