fbpx
Сьогодні
08:51 06 Тра 2023

В ISW вважають, що командування армії рф змінило пріоритет: замість захоплення Бахмута готуються до контрнаступу ЗСУ

Міністерство оборони російської федерації, ймовірно, змінило свої пріоритети на хід війни: з наступу на донецький Бахмут окупанти перемикнулися на підготовку до контрнаступу Сил оборони.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Інститут вивчення війни (ISW).

Американські аналітики зазначають, що Міноборони росії, схоже, змінило пріоритет наступу на Бахмут на користь підготовки до оборони від очікуваного українського контрнаступу. Це поставило групу "Вагнер" і її засновника Євгена Пригожина у потенційно складне становище.

В ISW нагадують про пригожина, який випустив серію відео 4 і 5 травня. Він під час промови у ролику різко та емоційно висловився проти начальника російського Генерального штабу генерала армії валерія герасимова, міністра оборони росії сергія шойгу та керівництва Міністерства оборони росії в цілому.

А також оголосив, що "Вагнер" піде з Бахмута 10 травня, якщо не отримає необхідних поставок снарядів.

Фахівці Інституту вивчення війни вказують, що попри зміщення пріоритетів керівництва ЗС рф, "Вагнер" не припинив спроб повністю захопити Бахмут.

На думку аналітиків, тривале утримання "Вагнера" в Бахмуті не узгоджується із загальним уповільненням темпів російських наступальних операцій в інших частинах України. Як підкреслюють в Інституті, це відбувається тому, що регулярні російські війська, схоже, значною мірою зміщують акцент на підготовку до довгоочікуваного контрнаступу з боку України.

За винятком дуже обмежених і локальних атак в районі Кремінної та поблизу Донецька, російські війська в основному припинили наступальні операції на всій території бойових дій. А це, ймовірно, означає перехід до оборони.

"Оперативно обґрунтованим рішенням для МО рф було б почати притримувати і накопичувати боєприпаси і запаси, щоб підготуватися до будь-яких українських контрнаступальних дій, і відчайдушні заяви Пригожина вказують на те, що МО РФ, швидше за все, саме так і робить", повідомили у звіті.

Окрім того, російська окупаційна влада оголосила про примусове переміщення 70 000 цивільних осіб в окупованій Запорізькій області в глибокий тил під виглядом евакуації.

Окупаційний голова Запорізької області Євген Балицький і заступник голови Андрій Козенко оголосили 5 травня, що російська влада проведе часткову евакуацію 70 000 українських цивільних осіб.

За підсумками експерти, розташування цих населених пунктів так далеко від нинішньої лінії фронту свідчить про те, що російські війська планують провести контрольований бойовий відхід зі своїх нинішніх позицій на підготовлену лінію оборони.

Вони не будуть намагатися утримати нинішню лінію зіткнення в разі можливого українського контрнаступу.

Основні висновки ISW за 5 травня:

  • Нещодавно звільнений колишній заступник міністра оборони з логістики генерал-полковник михайло мізінцев, за повідомленнями, служить заступником командувача групи "Вагнера", ймовірно, для збереження доступу до російських військових поставок.
  • Міністр оборони росії сергій шойгу наказав новопризначеному заступнику міністра матеріально-технічного забезпечення олексію кузьменкову контролювати постачання озброєння і техніки російським військам в Україні.
  • МВС росії запропонувало законопроєкт, покликаний апелювати до зростаючих антимігрантських настроїв у росії та підтримати зусилля російських військових з вербування мігрантів.
  • Голова Ради рф з прав людини Валерій Фадєєв заявив, що російська влада повинна регулювати роботу Telegram-каналів так само, як цензурує державні ЗМІ.
  • Російські війська здійснили наземні атаки поблизу Кремінної та Авдіївки, а також досягли незначних успіхів у Бахмуті.
  • Російські військові блогери стверджують, що українські сили провели обмежені контратаки під Бахмутом.
  • Російська окупаційна влада продовжує заходи з посилення соціального контролю на окупованих територіях.
Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: