fbpx
Сьогодні
21:38 02 Тра 2023

У Польщі стартувала програма хірургічної допомоги постраждалим від війни: як працює це рішення

У польському місті Челядзь стартувала місія канадських пластичних хірургів CUSAP (Canada-Ukraine Surgical Aid Program), які прооперують українських пацієнтів з важкими травмами обличчя.

Про це повідомляє ШоТам.

У чому проблема?

Всі пацієнти є жертвами війни, більшість з них потребує складних посттравматичних реконструкцій після отримання черепно-лицевих травм, травм м'яких тканин, верхніх та нижніх кінцівок, опіків.

Яке рішення?

Зазначається, що майже за два тижні операції будуть зроблені 48 українським пацієнтам, які пройшли попередній дистанційний огляд канадськими лікарями.

Як це працює?

Операції відбуватимуться у 3 операційних залах, в яких хірургічні бригади будуть працювати одночасно.

Тривалість операцій від 5 до 15 годин в залежності від важкості травми. Деяких пацієнтів канадські лікарі прооперують вдруге або втретє.

Після операції, коли стан пацієнтів стабілізуються, їх перевезуть в Україну в супроводі спеціалістів – також коштом фонду.

Хірургічні команди складаються з медичних працівників волонтерів з різних провінцій Канади: серед них 9 хірургів, 5 анестезіологів, 4 терапевтів та 23 медсестер. Кожна хірургічна бригада включає мультидисциплінарний персонал, хірургічне обладнання та весь необхідний хірургічний матеріал.

Також на кожну місію CUSAP запрошують українських хірургів, які проходять навчання у канадських колег. Спеціально для них був розроблений освітній семінар з черепно-лицевої хірургії. В цьогорічній місії також візьмуть участь 15 українських лікарів.

Програма CUSAP заснована Канадсько-Української Фундацією разом з Sunnybrook Science Health Center як допомога українському народові після Революції Гідності у 2014-му році. За цей час канадські пластичні хірурги прооперували 286 пацієнтів. Операції дозволили значно покращити якість життя прооперованим українцям.

Цьогорічна місія – вже десята з 2014 року і третя, що буде відбуватися у Польщі від початку повномасштабного російського вторгнення. Дві попередні місії пройшли у вересні та листопаді 2022 року.

Всі три останні місії фінансуються коштом донорської підтримки, зібраної Гуманітарним закликом (The Ukrainian Humanitarian Appeal).

Гуманітарний заклик для України – був започаткований у 2022 році як спільна ініціатива Конґресу Українців Канади та Канадсько-Українською Фундацією для швидкої та ефективної координації надання гуманітарної допомоги цивільному населенню, яке постраждало від повномасштабного вторгнення Росії в Україну, включно з допомогою переселенцям у Європі та Канаді, а також медикаментами, харчами, тимчасовим житлом, хірургічною допомогою, потребами ветеранів, психологічною підтримкою, підготовкою до зими, розмінуванням і машинами швидкої допомоги в Україні.

Канадсько-Українська Фундація була створена у 1995 році з метою координації, розробки, організації та реалізації проєктів допомоги, створених канадцями та спрямованих на українське суспільство.

Рубрика:
Здоров'я Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: