fbpx
Сьогодні
20:10 27 Кві 2023

В Україні знову контролюватимуть заборону куріння в кафе та барах: Держспоживслужба відновила перевірки

В Україні поновили контроль щодо заборони куріння у приміщеннях кафе, барів, ресторанів та інших закладів. У квітні 2023 року набув чинності наказ МОЗ України, який визначає перелік підстав для здійснення позапланових заходів державного нагляду у сфері антитютюнового законодавства.

Про це повідомляють "Укрінформ" та громадська організація "Життя".

Нагадаємо, що в Україні незаконно курити цигарки, кальяни та електронні сигарети у громадських місцях з 2012 року.

Нагадаємо, Кабмін запровадив мораторій на перевірки невдовзі після початку повномасштабної війни у березні 2022-го.

"Попри відсутність контролю з боку Уряду, абсолютна більшість кафе, барів та ресторанів дотримувалася законодавства.

Проте частина недобросовісних субʼєктів господарювання скористалися послабленнями та ціною здоровʼя працівників і відвідувачів з порушенням закону організували куріння (переважно кальяну) в приміщеннях закладів ресторанного господарства", – кажуть у Держпродспоживслужбі.

Відтепер Держпродспоживслужба знову пильнуватиме курців-порушників у кафе, барах і ресторанах.

У квітні 2023 року набув чинності наказ Міністерства охорони здоров'я України, який визначає перелік підстав для здійснення позапланового державного контролю у сфері антитютюнового законодавства під час воєнного стану.

Зокрема, до цього переліку підстав увійшли:

  • самостійне звернення субʼєкта господарювання;
  • доручення прем'єр-міністра України;
  • звернення фізичної особи.

"Відтепер у Держпродспоживслужби стане більше можливостей притягувати до відповідальності недобросовісних власників кафе, барів та ресторанів, які з тих чи тих причин не стежать за дотриманням антитютюнового законодавства", — розповів головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби Юрій Сахно.

Окрім того, з 11 липня 2022 року в силу вступили також нові норми антитютюнового Закону 1978-ІХ. Тепер куріння сигарет для нагрівання у визначених законом громадських місцях заборонене нарівні із сигаретами, кальянами та е-сигаретами.

Зі слів Сахно, у разі порушення антитютюнового законодавства відповідальність для закладів ресторанного господарства за куріння в приміщенні становить від 1 до 10 тисяч гривень за кожне порушення.

З 11 липня 2023 року такий штраф становитиме 3000 грн за перше порушення впродовж року та 15 тисяч грн — за кожне наступне.

"Сподіваюся, що відвідувачі закладів поважатимуть інших і дотримуватимуться норм бездимного законодавства та не вживатимуть у заборонених місцях тютюнові вироби, кальяни, електронні сигарети та пристрої для нагрівання тютюну", – сказав головний спеціаліст відділу контролю за рекламою та дотриманням антитютюнового законодавства Держпродспоживслужби Юрій Сахно.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: