fbpx
Сьогодні
14:03 13 Кві 2023

Журналісти WP дізналися, хто може стояти за витоком документів США: "Любитель зброї" з військової бази

Фото: Getty Images

Журналісти The Washington Post з'ясували, що за масштабним витоком секретних даних Пентагону міг стояти користувач Discord під нікнеймом OG, який "цікавиться зброєю". Він нібито поширював конфіденційну інформацію на платформі Discord. 

Про це йдеться на сайті видання, пише рубрика.

Журналісти розповідають, що ще у 2020 році користувач під нікнеймом OG сформував групу із двох десятків людей, яких об'єднував інтерес "до вогнепальної зброї, військового спорядження і Бога".

І хоча чат створили, щоб відволіктися від пандемії, зрештою OG почав показувати секретні документи. Про це виданню розповів один із учасників чату, а інший — підтвердив його розповідь.

За словами учасника, OG стверджував, що проводив час на об'єкті, де заборонені мобільні телефони та інші електронні пристрої, які можуть бути використані для документування інформації. OG почав показувати секретні дані наприкінці 2022 року. Він ділився кількома документами на тиждень.

"У якомусь сенсі OG створив віртуальне дзеркальне відображення секретної установи, де він проводив свій робочий час. Усередині чату Discord він був найвищим арбітром секретності і дозволяв своїм товаришам читати правду, яку "нормальні громадяни" не могли", — резюмує WP.

Проте член чату наголосив, що OG не налаштований вороже до уряду США та не працює на користь будь-якої країни, зокрема України чи росії. Проте загалом в OG було негативне враження про американський уряд: він думав, що влада хоче утискати своїх громадян і тримати їх у незнанні.

Назва чату Bear vs Pig, яка перекладається як "Ведмідь проти свині", означає протистояння України та росії. За словами учасника цієї групи, це теж підтверджує, що OG не є прихильником жодної зі сторін війни.

Проте учасникам групи було заборонено ділитися секретами, якими з ними поділився OG. Як стверджує член чату, у їхній групі також були іноземні громадяни, зокрема українці та росіяни. Так було навіть попри те, що у чаті публікували документи, які заборонено показувати іноземним громадянам.

Але зрештою стався витік: 28 лютого секретні документи почали публікувати в інших чатах, а 5 квітня OG припинив показувати своїм друзям закриті дані.

Довідка

Журналісти New York Times виявили, що 7 квітня в соцмережах з'явилася нова партія секретних документів, які нібито розкривають секрети американської безпеки щодо України, Близького Сходу та Китаю. Масштаб витоку разом із конфіденційністю самих документів може завдати значної шкоди.

А перед цим The New York Times заявив, що у Twitter і Telegram "злили" засекречені військові документи про плани США і НАТО щодо нарощування спроможностей української армії перед запланованим контрнаступом.

У документах не зазначено, як, коли і де Україна планує розпочати контрнаступ, але прописаний американський та український погляди станом на 1 березня стосовно того, що може знадобитися ЗСУ для цієї кампанії.

Водночас аналітики помітили, що деякі документи, схоже, були змінені. Зокрема, на одному зі слайдів ідеться, що в окупантів загинуло 16–17,5 тисячі солдатів, а в України — нібито 71,5 тисячі. Однак Пентагон та інші аналітики заявляли, що росія має втрати близько 200 тисяч убитими та пораненими.

Міністр оборони України Олексій Резніков заявив, що оприлюднені документи — це суміш правдивої та хибної інформації. Проте він наголосив, що навіть правдиві дані більше не актуальні.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: