fbpx
Сьогодні
09:08 12 Кві 2023

У Раду внесли проєкт постанови, що блокує підписання закону про повернення доплат 30 тисяч грн для військових

Фото: rada.gov.ua

Народний депутат Володимир Цабаль (фракція "Голос") вніс до Верховної Ради проєкт постанови, який блокує підписання головою парламенту та президентом законопроєкту про повернення виплати додаткових 30 тисяч військовослужбовцям, поліцейським та рятувальникам.

Відповідний проєкт постанови №8312-П зареєстрований у парламенті 11 квітня. Його текст наразі відсутній.

Інший депутат від фракції "Голос" Ярослав Железняк зазначив, що «це саме той закон, де пройшла правка про повернення виплат та обмеження зарплат».

"Поки ця постанова не буде розглянута в залі, спікер не має права підписати закон. А це найближчими тижнями не станеться через графік засідання Ради", — пояснив парламентар.

Згідно з регламентом, якщо народні депутати зареєстрували проєкт постанови про скасування рішення парламенту, голова Верховної Ради не може підписати закон, поки Рада не скасує таку постанову.

Як повідомлялося, 254 народні депутати підтримали поправку до законопроєкту №8312, яка передбачає на період воєнного стану додаткові виплати 30 тисяч гривень військовослужбовцям, поліцейським і представникам ДСНС — незалежно від того, які завдання покладені на цих людей та в яких районах вони проходять службу.

Водночас поправка передбачає запровадження до кінця воєнного стану стелі у 10 мінімальних зарплат (67 тисяч грн) на грошове забезпечення працівників, службовців та посадовців бюджетних установ та підприємств, на 100% підконтрольних державі. Це обмеження також стосується народних депутатів, членів Кабміну, прокурорів, працівників Нацбанку та низки інших держорганів.

Також секретар оборонного парламентського комітету Роман Костенко в коментарі Укрінформу розповів, що задля забезпечення щомісячної додаткової виплати в розмірі 30 тисяч гривень українським захисникам, найімовірніше, доведеться ініціювати зміни до державного бюджету України.

Агентство "Інтерфакс-Україна" з посиланням на джерело в кулуарах «Весняних зустрічей» Міжнародного валютного фонду та Світового банку у Вашингтоні пише, що ухвалена поправка викликала питання представників МВФ.

Довідка

1 лютого 2023 року почав діяти новий Порядок виплат додаткової грошової винагороди військовослужбовцям Сил оборони України та співробітникам системи МВС. Виплати залежатимуть від того, чи перебуває військовий у тилу або безпосередньо в зоні проведення бойових дій.

Виплати додаткової винагороди у 100 тисяч гривень військовослужбовцям, які беруть участь у бойових діях безпосередньо на лінії зіткнення, не зміняться. Також для низки військових збережуть премії у 30 тисяч гривень.

Проте премії не виплачуватимуть військовослужбовцям, які проходять службу у військових частинах та підрозділах, що не входять до складу угруповань Сил оборони або резерву Головнокомандувача ЗСУ і перебувають поза межами районів ведення бойових дій. Це можуть бути навчальні центри, органи військового управління, тилові бази тощо.

Однак такі військові отримуватимуть мінімальне грошове забезпечення. Мінімальний його рівень для ЗСУ, Нацгвардії та Держприкордонслужби становитиме не менше ніж 20 100 гривень. А для ДСНС та поліцейських Нацполіції — щонайменше 17 тисяч гривень. Детальніше про нові виплати військовим читайте тут.

Зазначимо, що журналісти BBC отримали документ Генштабу ЗСУ, який свідчить про те, що українське командування не визнає зонами бойових дій низку територій, де бойові дії фактично відбуваються. Це може вплинути й на виплати військовослужбовцям, які там перебувають.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: