fbpx
Сьогодні
20:22 09 Кві 2023

Екорішення: у Вінниці сміття пропонують обміняти на дерева

English version here

Фото: Вінниця.info

Жителям Вінниці  пропонують здавати макулатуру, металобрухт, пластикові та скляні пляшки та отримати саджанці липи, сакури чи магнолії. Для цього треба завантажити у мобільний телефон відповідний застосунок Еко-сервіс.

Про це повідомляє Вінниця.info та йдеться на Фейсбук-сторінці Еко-сервіс.

У чому проблема?

Сміття…Вічна проблема людства. Сміття було проблемою для Європи. Сміття є проблемою для України. Сміття стало проблемою для кожної української громади. 

Україна ж сьогодні накопичила близько 54 мільйонів кубометрів відходів. При цьому переробці підлягає лише 6 % усього побутового сміття.

Яке рішення?

 У Вінниці розробили додаток, де мешканцям міста пропонують здавати макулатуру, металобрухт, пластикові та скляні пляшки та отримати саджанці липи, сакури чи магнолії. Зазвичай, там одразу розраховуються за макулатуру, металобрухт, пластикові та скляні пляшки і поліетиленові пакети.

Головна мета проекту – заохотити людей сортувати сміття. Відтак, кожен може допомогти відновити екологію України, посадивши дерево.

"Ми намагаємось заохотити людей сортувати сміття. В додатку є детальна інструкція, що переробляється, а що ні. Також вказано, яку сировину ми приймаємо. Вона обов'язково повинна бути відсортована. Інколи дзвонять люди і просять приїхати, щоб забрати в них звичайне сміття. Його ми не приймаємо", – каже Ольга Малиновська

сортування сміття

Фото: Вінниця.info

Як це працює?

"Ми розробили додаток, у якому треба зареєструватись. Коли людина назбирала 30-ть кілограмів вторсировини, вона може безкоштовно викликати еко-мобіль, який приїде і забере непотріб. За це користувачу нараховуються еко-бали. Ми їх ще називаємо "плюсики в карму", які відображаються у додатку", – говорить Ольга Малиновська

Потім еко-бали можна обміняти на саджанці дерев. Наприклад, липа, умовно коштує 100 гривень, вартість магнолії 2500-3000 тисячі гривень. Тобто у застосунку має бути така сама кількість "плюсикив в карму".

сортування сміття

Фото: Вінниця.info

"Замовити саджанці людина може будь-де. Ми лиш оплачуємо рахунок. Де посадити своє дерево – користувачі застосунку теж вирішують самі. Головне, люди не викидають непотріб, а здають на переробку", – додає Ольга Малиновська.

В застосунку також є карта пунктів, де приймають вторсировину.

Серед вінничан сортування сміття вже стало своєрідним челенджем. Замість заявлених двохсот, житель Вінниці здав майже 400 кілограмів вторсировини. Мешканка багатоповерхівки назбирала 83 кілограми скла, картону та алюмінію. Тепер планує залучити до сортування увесь будинок.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: