fbpx
Сьогодні
12:15 07 Кві 2023

Екорішення: на котельнях Вінниці встановили енергоощадні екоустановки

English version here

У Вінниці на двох котельнях встановили сучасні установки утилізації тепла димових газів – економайзери.

Про це повідомиди на фейсбук-сторінці КП ВМР "Вінницяміськтеплоенерго".

У чому проблема?

Котельні забезпечують теплом та гарячою водою прилеглі мікрорайони та обладнані водогрійними котлами з коефіцієнтом корисної дії (ККД) 88-91%.

Зазначено, що в умовах дефіциту енергоносіїв, їх високої вартості та зниження лімітів на споживання природного газу для забезпечення діяльності підприємства важливо підвищувати ефективність використання водогрійних котлів.

Яке рішення?

Зазначається, що економайзери мають потужність 350 КВт (0,3 Гкал/год). Тобто на кожній котельні буде додатково отримано до 350 КВт теплової енергії за годину за рахунок теплоти відпрацьованих димових газів, які раніше виходили в димову трубу.

Це надасть можливість скоротити споживання газу завдяки отриманню теплової енергії із відходів роботи котла – димових газів.

Як це працює?

Зазначено, що одним з основних напрямків підвищення ефективності виробництва теплової енергії є використання тепла димових газів, які викидаються в атмосферне повітря.

Для цього, по ходу їхнього руху, встановлюються додаткові поверхні нагріву, де тепло димових газів віддається теплоносію.

Ці поверхні мають назву "економайзер".

Вказано, що ці економайзери дозволять підвищити ККД котлів на 5%.

При цьому температура димових газів знизиться на 60 °C. Це призведе до економії 166 тис. м³ газу за опалювальний період по кожній котельні.

При вартості газу для населення 9100 гривень за 1 тисячу кубічного метра (з розподілом і транспортуванням), загальна економія становитиме понад 3 мільйони гривень на рік.

Водночас зниження використання природного газу зменшить і викиди забруднюючих речовин та парникових газів в атмосферне повітря. Розрахункове зниження викидів по двох котельнях складе:

  • забруднюючих речовин – оксидів азоту (викликають кислотні дощі) на 0,67 тонни на рік,
  • оксиду вуглецю (чадний газ) на 0,17 тонни на рік,
  • парникових газів – діоксид вуглецю (вуглекислий газ) на 706 тонн на рік.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: