fbpx
Сьогодні
09:05 05 Кві 2023

Екорішення: на відновлення Чорнобильської зони Україні вже надали країни-донори €15 мільйонів

English version here

Від міжнародних партнерів Україна має отримати на відновлення Чорнобильської зони 225 млн євро, на цей час від країн-донорів вже надійшло 15 млн євро.

Про це заявив голова Державного агентства України з управління зоною відчуження Євген Крамаренко під час брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

У чому проблема?

У 2022 році Чорнобиль пережив нове випробування — російську окупацію, коли з 24 лютого до 2 квітня ЧАЕС була захоплена російським загарбниками. 

Саме по зоні відчудження проїхала російська бронетехніка, здіймаючи радіоактивний пил у повітря. Чорнобильська станція була захоплена силою, зброєю. росія перетворила і цей об'єкт на арену війни.

30-кілометрову зону відчуження окупанти використовували для підготовки нових атак проти нашої оборони, а сама ЧАЕС опинилася під загрозою пошкодження і руйнування. 

До того ж за період окупації зі станції були викрадені окупантами сервізи, знищені архіви, взяті радіоактивні "сувеніри". Сам персонал перебував у нелюдських умовах роботи.

Окрім цього, Чорнобильська АЕС потребує обстеження нестабільних конструкцій об'єкта "Укриття" (саркофага). На цю процедуру необхідно 1 млн євро. У цьому питанні Україна розраховує на підтримку французьких партнерів.

Яке рішення?

"Ми розробили спільно з Міндовкілля план відновлення, який зараз затверджуємо на державному рівні. Він погоджений з донорами і вже наповнюється коштами. А заходи з відновлення зони відчуження за допомогою міжнародної спільноти починають реалізовуватися", – заявив очільник ДАЗВ.

Як це працює?

Крамаренко уточнив, що план відновлення зони складається з 9 пунктів.

Він розрахований на 225 млн євро, хоча збитки від окупації становлять близько 100 млн євро. Мова йде про те, щоб не тільки відновити нормальне функціонування, а й покращити роботу ЧАЕС. А також створити на території зони відчуження науковий хаб.

Згідно з планом, передбачають:

  • розмінування всієї території,
  • відновлення комп'ютерної та офісної техніки, інфраструктури та обладнання для поводження з радіоактивними матеріалами.

Як наголосив очільник ДАЗВ, станом на сьогодні на ці цілі вдалося отримати 15 млн євро. Серед основних донорів – Єврокомісія, ЄБРР, міністерство енергетики США, Норвегія, Британія, Німеччина.

У межах виконання плану вже вдалося відновити:

  • радіаційний контроль на контрольно-пропускних пунктах,
  • ліцензійну діяльність підприємств щодо поводження з радіоактивними відходами,
  • частково відновити комп'ютерну техніку,
  • отримати протипожежну техніку, яка частково замінить вкрадену.

"За допомогою міжнародних донорів ми вже здійснюємо заходи щодо відновлення зони відчуження, і, за нашими планами, ця територія не лише відновиться, а й покращиться за 1-2 роки", – підсумував Крамаренко.

У квітні представники Держагентства планують провести зустріч з донорами в Осло, де обговорять розширення підтримки та співпраці.

Як повідомлялося, для обстеження нестабільних конструкцій об'єкта «Укриття» (саркофага) на Чорнобильській АЕС необхідно 1 млн євро. У цьому питанні Україна розраховує на підтримку французьких партнерів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: