fbpx
Сьогодні
22:55 06 Кві 2023

Біологи виявили змій, які можуть пересуватися унікальним способом - "колесом"

Фото: CNN

Біологи виявили у змій Pseudorabdion longiceps унікальний спосіб пересуватися, під час виникнення небезпеки ці тварини стрибають із переворотом, наче колесом.

Про це пише CNN.

Науковці розповіли, що карликова очеретяна змія Pseudorabdion longiceps мешкає в деяких районах Південно-Східної Азії, зокрема на півдні Таїланду, у Малайзії, Сінгапурі, Суматрі, Борнео та Філіппінах.

Вона невелика і веде нічний спосіб життя, а вдень ховається в листі, під каменями чи колодами.

Нещодавно дослідники вперше задокументували незвичайне пересування цієї змії.

Як розповідають біологи, рептилія зігнулася, піднявши передню частину тіла над землею, різко відштовхнулася хвостом і зробила повний переворот у повітрі, а потім повторила цю дію кілька разів.

Змія

Фото: CNN

Такий спосіб руху дозволяє змії рухатися набагато швидше — вона подолала майже півтора метра лише за пʼять секунд. Вчені припускають, що тварини вдаються до цього прийому, коли відчувають загрозу.

"Оскільки катання, здається, є дуже важким для метаболізму, змії не можуть здійснювати його протягом тривалого періоду часу, і зазвичай воно триває лише кілька секунд", — пояснив Еван Сенг Хуат Куа з Університету Малайзії Сабах.

Підкреслюють, що таку поведінку раніше не фіксували в інших видів змій або рептилій. Перекочування як спосіб втечі документували у деяких безхребетних, зокрема гусениць та пустельних павуків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: