fbpx
Сьогодні
15:09 05 Кві 2023

В Україні винесли перший вирок за депортацію цивільних з тимчасово захопленого Криму

В Україні за порушення законів і звичаїв війни заочно засудили суддю в тимчасово окупованому Криму. Вона причетна до депортації кримчанина з окупованого півострова.

Про це повідомляє Офіс генпрокурора, пише Рубрика.

Так, прокурор довів, що після окупації півострова українська суддя перейшла на службу до окупантів та обійняла посаду "голови Армянського міського суду". Її визнали причетною у зміні демографічного складу населення Криму.

З 2014 року жителі Криму мають статус людей, які перебувають під захистом міжнародного гуманітарного права. Однак всупереч цьому суддя ухвалила рішення про видворення громадянина України з території захопленого півострова.

Рішення вона мотивувала нібито відсутністю дозвільних документів та недотриманням "правил перебування на території російської федерації". Однак жодні додаткові дозволи окупаційної "адміністрації" для проживання українців в захопленому Криму за національним законодавством не передбачені.

Тож суддю визнали винною у порушенні законів і звичаїв війни та заочно засудили до 10 років позбавлення волі.

"Це перший в Україні вирок за депортацію цивільного населення з окупованого півострова. Свого роду прецедент у національній правовій системі. Ми бачимо, як послідовна та наполеглива робота органів правопорядку автономії руйнує міф про "безкарність окупаційної влади в Криму", – зазначив керівник прокуратури Криму Ігор Поночовний.

Наразі в українських судах розглядають три обвинувальні акти про аналогічні злочини. А до Міжнародного кримінального суду скерували три інформаційні повідомлення з доказами масового видворення українців з окупованого Криму.

Довідка

Нагадаємо, що12-13 квітня Україна та Румунія проведуть у Бухаресті Першу Чорноморську безпекову конференцію Міжнародної Кримської платформи.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: