fbpx
Сьогодні
09:57 11 Кві 2022

Росіян, які копали траншеї у Рудому лісі, чекає променева хвороба, – Енергоатом

English version here

На ділянці Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові копали траншеї, зафіксовано аномально високі показники радіації.

Про це Енергоатом повідомляє в Телеграмі.

Керівник Енергоатома Петро Котін разом із фахівцями компанії відвідав одну з ділянок Рудого лісу в зоні відчуження, де російські військові копали траншеї та намагалися будувати фортифікаційні споруди. На цьому місці було зафіксовано аномально високі показники радіаційного стану.

Росіян, які копали траншеї у Рудому лісі, чекає променева хвороба, – Енергоатом

«Показник зовнішнього опромінення (гама-фон) в місцях заміру становив 3,2 – 4 мкЗв/год (мікрозівертів на годину), що у 10-15 разів перевищує норму. Один із показників, що формує внутрішнє опромінення, яке отримали окупанти від поверхні ґрунту (Бета-забруднення), у місцях заміру становив по 90 Sr, що у 160 разів більше норми», – йдеться в повідомленні.

Як зазначається, іншим чинником внутрішнього опромінення є Альфа-забруднення, яке формується внаслідок розкиданих на цій ділянці Рудого лісу фрагментів опроміненого ядерного палива, графітової кладки тощо. Ці фрагменти зараз розташовані на глибині 40-80 см, а окупанти копали і глибше.

Росіян, які копали траншеї у Рудому лісі, чекає променева хвороба, – Енергоатом

При потраплянні всередину організму такий вид опромінення чинить вплив у десятки й сотні разів потужніший, ніж гама- та бета-випромінювання.

Таким чином, наголошують в Енергоатомі, на всіх окупантів, які майже 30 днів базувалися в Рудому лісі, очікує променева хвороба різних ступенів тяжкості.

Як повідомлялося, у період з 24 лютого до 31 березня всі об'єкти ДСП «Чорнобильська АЕС» та об'єкти у зоні відчуження були захоплені військовими підрозділами російської федерації.

Наразі відвідувати Чорнобильську зону вкрай небезпечно через наслідки перебування там російських збройних формувань. Існують великі радіаційні ризики, вибухові загрози та логістичні перешкоди.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: