fbpx
Сьогодні
Фото 18:17 10 Лют 2023

В Україні запрацював чат-бот, який сповіщатиме про радіаційну та хімічну небезпеку

Фото Reuters

Для мешканців України міжнародна програма "Чисте повітря для України" створила розумний чат-бот, який автоматично присилає сповіщення про перевищення рівня радіаційного фону та небезпечне забруднення повітря, включаючи хімічну загрозу.

З допомогою чат-боту Radiation and Smog Alarm користувач зможе отримати оперативну і об'єктивну інформацію про радіаційний фон і рівень забруднення повітря тут і зараз.

Координаторка програми "Чисте повітря для України", експертка ГО "Арніка" (Чехія) Марцела Черноцова розповідає:

"Чат-бот Radiation and Smog Alarm – це перше в Україні оперативне сповіщенням про радіацію, що надзвичайно важливо під час війни, коли російські терористи захопили Запорізьку АЕС та постійно погрожують ракетними ударами іншим атомним станціям. Оповіщення у разі перевищення рівня радіаційного фону при небезпечному середньому рівні більше за 30мкР/год за останні 10 хвилин приходить усім, хто підписаний хоча б на одну станцію в області. Протягом війни ми встановили станції з датчиками гамма-фону в різних містах і селищах, зокрема Запоріжжя та Рівного, Києва, навколо АЕС".

Засновник і куратор найбільшої в Україні мережі громадського моніторингу радіації та якості повітря EcoCity, технічний експерт програми "Чисте повітря для України", керівник команди розробників чат-боту Radiation and Smog Alarm Олексій Трелевський пояснює:

"Алгоритм розрахунку умови оповіщення Radiation and Smog Alarm про забруднення максимально включає усі змінні для кожного користувача параметри: наскільки близько розташовані до нього станції вимірювання, чи вони працюють чи відключені, чи це нове обладнання, яке показує цілий перелік забруднюючих речовин, включаючи чадний газ, формальдегід, хлор, аміак, чи старе, яке вимірює лише пил. Також новим є те, що врахований вплив забруднення на різні вразливі категорії населення".

Можна підписатися на дані однієї станції моніторингу поруч чи на декілька станцій в районі – обмежень немає. Можна перевірити інформацію по цілому місту.

Алгоритм оповіщення про забруднення повітря розрахований на основі Українського індексу якості повітря.

оперативне сповіщення про радіаційну та хімічну небезпеку і якість повітр

Максим Сорока, канд. техн. наук, Ph.D., ГО "Довкола", УДУНТ, керівник команди розробників Українського індексу якості повітря (UA AQI), розповів, що тестування чат-боту триває вже три тижні.

"Цей чат-бот для громадян всієї України, і він чесно повідомляє про якість повітря і радіацію, якщо дані є, якщо поруч працює станція моніторингу. Або повідомляє, що даних немає. Я встановив собі сповіщення як по місцю роботи, так і по місцю роботи".

Один із перших регіонів, який почав створювати систему сповіщення населення – Запоріжчина.

Ірина Пірогова, заступниця директора департаменту захисту довкілля Запорізької обласної державної адміністрації зазначила:

"Зараз особливо необхідне оперативне сповіщення населення про безпеку або небезпеку довкілля, коли вторгнення російських терористів підняло тему ядерної загрози та радіаційного забруднення. І, на жаль, це реалізували поки що лише громадські системи. Держава намагалася створити систему моніторингу та сповіщення про забруднення повітря ще в 2000-х роках, але досі над нею створює. Тож ми подавали пропозиції щодо включення громадського моніторингу до системи державного, хоча би як милицю, на період воєнного стану".

Олександр Скакальський, начальник Управління екології виконкому Криворізької міської ради, відзначив:

"Коли кількість небезпечних подій і новин зростає – то чат-бот допомагає перевірити радіаційний фон і забруднення повітря і дізнатися, що загрози немає і заспокоїтися, це важливо в час війни. Особливо важливо, що в чат-бот вбудовані прості рекомендації для побутових споживачів, що робити в тій чи іншій ситуації, коли рівень забруднення червоний чи жовтий".

Олексій Ангурець, заступник начальника Центру екологічного моніторингу Дніпропетровської обласної ради підсумував:

"Війна показала необхідність терміново інформувати населення про стан повітря, радіаційний фон, хімічне забруднення. Програма «Чисте повітря для України» зреагувала швидко. Результатом буде шлях інтеграції громадського і державного моніторингу до створення модерної системи, яка відповідатиме викликам сьогодення".

про радіаційну та хімічну небезпеку і якість повітря

Довідка

Запрошуємо передивитися відеозапис заходу на нашому каналі:

Підпишіться на чат-бот і теж отримуйте сповіщення про радіаційний фон та забруднення повітря (без жодних умов и оплат): https://t.me/ecocity_smog_alarm_bot

Розробка і технічна підтримка чат-боту Radiation and Smog Alarm забезпечені чеською ГО "Арніка" та українською ГО "Фрі Ардуіно" в рамках проєкту "Чисте повітря для України", що фінансується Міністерством закордонних справ Чеської Республіки в рамках Програми Transition та Національного фонду демократії (США).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: