fbpx
Сьогодні
22:46 24 Бер 2023

У МЗС розкритикували доповідь ООН щодо України: покладання відповідальності на жертву агресії

Зміст доповіді ООН про поводження з військовополоненими та спільну ситуацію з правами людини в Україні є прикладом покладання відповідальності на жертву агресії. Лубінець також відповів ООН щодо "порушень" прав російських полонених. 

Про це повідомляє Рубрика з посиланням на пресслужбу Міністерства закордонних справ України.

У відомстві зазначили, що вдячні моніторинговій місії за роботу, зокрема, за документування порушень міжнародного права, які вчинила росія у контексті збройної агресії проти України.

"Водночас вважаємо неприйнятним покладання відповідальності на жертву агресії. Згідно зі Статутом ООН, Україна має право на самозахист. Як неодноразово наголошував МЗС України, українська сторона розраховує, що місія ООН уникатиме будь-яких кроків, які можуть трактуватися як рівняння жертви та агресора", – додають у міністерстві.

Сьогодні, 24 березня, Управління ООН з прав людини оприлюднило доповідь щодо України.

Там зокрема сказано, що українські військові нібито стратили 25 російських окупантів і катували полонених. Примітно, що висновки про тортури було зроблено на основі опитування російських солдатів. Будь-яких підтверджень інформації про страти ООН не наводить.

Також уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець не згоден із висновками Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні щодо того, що українська сторона порушує права російських військовополонених, і вимагає доказів страт.

Про це Лубінець написав у телеграмі, коментуючи звіт місії ООН, в якому вона заявила про відповідальність "обох сторін".

"Моніторингова місія ООН з прав людини в Україні презентувала дві нові доповіді — про поводження з військовополоненими та загальну ситуацію з правами людини в Україні за шість місяців до 31 січня 2023 року.

Висновки Місії підтверджують скоєння Росією масових воєнних злочинів на території України, порушення прав людини та нехтування всіма нормами міжнародного гуманітарного права.

Загибель та поранення мирних громадян, свавільні затримання, напади, страти, насильницькі зникнення, катування, сексуальне насильство – такі злочинні дії вчиняє агресор.

Щодо поводження з військовополоненими.

Дивно, що під час неодноразових особистих зустрічей з головою Місії Матільдою Богнер та постійною координаторкою системи ООН в Україні Деніз Браун, жодного разу ними не було порушено питання поводження з російськими військовополоненими. До того ж, хотілося б почути беззаперечні факти та аргументи, на яких ґрунтуються висновки Місії стосовно ймовірних порушень з боку української сторони.

Ще раз наголошую – Україна дотримується Женевських конвенцій, міжнародного права й відкрита для міжнародних організацій.

Це Росія злочинно вторглася на нашу землю, вбиває та викрадає українських громадян і досі блокує доступ до наших військовополонених. Масштаби нелюдського поводження та катування – приховуються.

Закликаю ООН, а також всю світову спільноту тиснути на РФ та вимагати допуску до місць утримання українських військовополонених", – заявив Лубінець.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: