fbpx
Сьогодні
Фото 12:12 11 Бер 2023

В Антарктиді українські полярники на станції реставрували дороговказ та додали назви дерусифікованих міст

Фото: Національний антарктичний науковий центр

На станції "Академік Вернадський" науковці української антарктичної експедиції провели ремонт дороговказу та декомунізували й дерусифікували назви міст.

Про це пише Рубрика, посилаючись на Фейсбук Національного антарктичного наукового центру.

"Учасники 27-ї УАЕ провели масштабний ремонт дороговказу біля станції "Академік Вернадський". На ньому розміщують таблички з назвами та відстанню до різних міст. Здебільшого, це населені пункти, з яких родом наші зимівники або звідки до нас приїздили колеги з інших країн", наголосили в повідомленні.

Науковці розповіли, що вказівник прослужив понад 20 років. Він потребував оновлення: як фізично, так і змістовно. Тому лікар Василь Матковський та механік Максим Білоус оновили його.

станція Академік Вернадський

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Зимівники виготовили новий стовп для табличок, замінили потрісканий фундамент та кріплення, реставрували флюгер та вказівники сторін світу.

"Кожна експедиція має традицію покращувати нашу станцію, яка на рік стає другою домівкою. Ми вирішили це зробити у такий спосіб", – пояснив Матковський.

Українські полярники реставрували низку старих табличок, які заіржавіли, зокрема із назвами Черкас, Києва, Малина, Львова, Харкова, Варшави, Ротера (британської станції).

станція Академік Вернадський

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Також вони "декомунізували" Кіровоград на Кропивницький і "дерусифікували" транслітерацію Вінниці й Одеси.

Учасники експедиції додали таблички із назвами нових символічних міст – Маріуполя, Херсона та Бучі Зазначимо, що їх вперше розмістили на вказівнику ще після звільнення Херсона від росіян в листопаді 2022 року.

Також зимівники додали таблички із Коломиєю та Івано-Франківськом (які пов'язані із життям Матковського), Нью-Йорком, Оттавою та столицями (або знаковими містами) інших країн, які підтримують Україну.

станція Академік Вернадський

Фото: Національний антарктичний науковий центр

Матковський також повідомив, що все почалося з ідеї додати покажчик Маріуполя, щоб кожен відвідувач станції бачив:

"Українці пам'ятають місто біля українського моря, де вирувало життя, і колись, зовсім скоро, знову завирує у вільній Україні".

Пізніше на дороговказі з'явилася назва Херсона, після його звільнення від російських загарбників.

"Потім було звільнення Херсона. Мабуть, не було за всю зимівлю дня більш святкового та радісного. Саме тоді ідея зробити та трохи переосмислити наш вказівник набула форми. Наступного дня ми вже припасовували свіжопофарбовану табличку з невеликою скибкою кавуна. І зрозуміли, що то лише початок", підкреслив полярник.

Нагадаємо, що у березні конкурсна комісія відібрала до основного складу 14 учасників для нової української експедиції в Антарктиду.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: