fbpx
Сьогодні
16:36 13 Бер 2023

У Швейцарії розпочалися переговори ООН з рф щодо продовження зернової угоди: що відомо

English version here

Сьогодні, 13 березня, у Женеві розпочалися переговори між офіційними представниками Організації Об'єднаних Націй та заступником міністра закордонних справ російської федерації Сергієм Вершиніним стосовно можливого продовження угоди, яка дозволить безпечно експортувати зерно з чорноморських портів України.

Про це повідомляє Reuters із посиланням на російську дипломатичну місію в Женеві.

Представниця ООН з питань торгівлі Ребека Грінспен і голова відділу допомоги Мартін Гріффітс прибули до європейської штаб-квартири ООН у Женеві зранку 13 березня, не зробивши коментарів.

Два посадовці, які беруть участь у переговорах, сказали в коментарі Reuters, що спочатку планувалося, що перемовини триватимуть лише один день. Водночас за потреби їх можуть продовжити.

Як зазначає агентство, новини про переговори призвели до падіння цін на пшеницю та кукурудзу. Україна є великим експортером обох видів зерна, наголосили там.

Так, ціни на пшеницю на Чиказькій товарній біржі впали на 0,9% до 6,73-3/4 доларів за бушель, тоді як ф'ючерси на кукурудзу впали на 1% до 6,11-1/4 доларів за бушель.

"Я думаю, що на зернових ринках очікується, що угоду буде продовжено, а крайній термін — вже за кілька днів", — сказав менеджер з товарних ризиків StoneX Group Метт Аммерманн, якого цитує Reuters.

Він додав, що росія та Україна, ймовірно, не отримають усього, що хочуть. Але, як вважає експерт, країни-імпортери "лобіюють за лаштунками продовження угоди про доставку". Агентство наголосило, що Китай є найбільшим одержувачем зерна, яке транспортують цим коридором.

Як пише агентство, москва вже дала сигнал, що погодиться на продовження угоди, лише якщо будуть зняті обмеження, які стосуються її власного експорту.

Водночас багато дипломатів і високопосадовців, включно з міністром оборони Туреччини Хулусі Акаром, оптимістично налаштовані щодо можливості поновлення угоди.

російські посадовці стверджують, що хоча експорт сільськогосподарської продукції країни не піддавався прямому обмеженню з боку Заходу, санкції щодо платіжної, логістичної та страхової галузей створили бар'єр для можливості експортувати зерно та добрива.

Довідка

Україна є великим світовим виробником та експортером зерна, але її експорт постраждав від повномасштабного вторгнення росії 2022 року.

Чорноморська зернова ініціатива була створена за посередництва ООН і Туреччини в липні минулого року та була продовжена в листопаді, але термін її дії закінчується 18 березня, якщо не буде узгоджено подовження.

Експорт зерна з України знизився на 26,6% до 32,9 млн тонн у сезоні 2022/23 станом на 6 березня через менший урожай і логістичні труднощі, спричинені вторгненням росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: