fbpx
Сьогодні
16:17 11 Бер 2023

У росії запевняють, що українських дітей не утримують силою в рф: батьки можуть їх забрати, якщо "хочуть і можуть"

Українських дітей у російській федерації не утримують силою, вони мають зв'язок з рідними, а батьки чи опікуни можуть забрати їх, "якщо можуть і хочуть".

Про це уповноважена при президенті рф з прав дитини Марія Львова-Бєлова написала у Telegram.

Нагадаємо, що ще минулого року російські загарбники почали вивозити дітей із захоплених українських міст до російських таборів "на відпочинок". Так, на кшталт, було з дітьми з Херсонської області. Потім яких не відпускали назад та не дозволяли телефонувати батькам.

Міський голова Енергодара на Запоріжжі Дмитро Орлов також розповів, що місцеві загарбники й колаборанти відправили дітей "на відпочинок" до Краснодарського краю рф.

А згодом їхніх батьків поставили перед фактом, що діти "затримуються на відпочинку в росії на невизначений термін". Батькам наказали передати теплі речі Їх "заспокоїли" тим, що діти ходитимуть там до школи.

Голова Харківської ОВА Олег Синєгубов восени 2022 року повідомляв про викрадення понад 100 дітей із регіону. Зокрема з Куп'янського, Вовчанського, Липецького напрямку. Їхнім поверненням із "відпочинку" в росії займається Міністерство реінтеграції.

Львова-Бєлова ж заявляє, що дітей ніхто силою не утримує. Мовляв, ситуація на лінії фронту не завжди дозволяла організувати безпечну дорогу дітей та супровідників додому після закінчення змін.

"Попри всі труднощі, більшість дітей, на щастя, вже повернулася до своїх рідних. Причому тих, хто живе як у росії, так і в Україні та країнах ЄС […]

Співробітники мого апарату особисто відвідали дітей у Криму, щоб вжити додаткових заходів щодо тих, хто затримався довше за інших", — пише російська омбудсменка.

Львова-Бєлова заявила, що в окупованому Криму та в Краснодарському краї рф залишаються 89 дітей з України, більшість має зв'язок із рідними.

"росія ніколи не перешкоджала і не перешкоджатиме поверненню дітей до родичів. Якщо батьки або законні представники можуть і хочуть забрати їх до себе, ми робимо все, що від нас залежить, щоб їм допомогти", — заявляє Львова-Бєлова.

Нагадаємо, торік Львова-Бєлова заявила про "всиновлення" хлопчика, якого російська армія викрала з Маріуполя. При цьому вона не уточнила, чи залишилися в дитини живі родичі в Україні чи що сталося з його батьками.

Також вона зізналася у сприянні незаконному всиновленню в росії ще близько 350 дітей із захоплених регіонів Донбасу.

МЗС України ініціювало перед правоохоронними органами України порушення справи проти Львової-Бєлової. А також закликало міжнародну спільноту рішуче засудити злочини росії та її посадовців проти дітей на тимчасово окупованих українських територіях.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: