fbpx
Сьогодні
13:50 03 Бер 2023

У Києві назви ще чотирьох вулиць та однієї бібліотеки дерусифікували

У Києві дерусифікували назви ще чотирьох вулиць та однієї бібліотеки.

Про це повідомляє КМДА.

Так, вулиця Генерала Тупікова в Соломʼянському районі отримала назву Андрія Мельника, а вулицю Алябʼєва у Оболонському районі перейменували на Гулаків Артемовських.

У Шевченківському районі змінили назви двох міських обʼєктів: вулиця Тургенєвська стала вулицею Олександра Кониського, а провулок Герцена – провулком Бабиного Яру.

Крім того, в Дарницькому районі Центральну бібліотеку імені Зої Космодемʼянської перейменували на честь Грицька Бойка, українського письменника і поета.

У КМДА розповіли, що трудовий колектив бібліотеки сам вирішив змінити назву й надіслав клопотання про перейменування.

Довідка

Загалом у Києві планували перейменувати близько 300 вулиць, назви яких повʼязані з Росією. Щодо нових назв для 296 топонімів провели електронне голосування в застосунку «Київ Цифровий». Але експертна комісія прийняла не всі результати голосування. Зокрема, площу Льва Толстого рекомендувала перейменувати на Павла Скоропадського.

У листопаді Київрада таки проголосувала за перейменування 11 вулиць, які обрали під час голосування в застосунку «Київ Цифровий».

На початку грудня депутати Київради перейменували ще 32 вулиці, провулки й бульвари, назви яких пов'язані з Росією й радянським минулим. Зокрема, бульвар Дружби Народів перейменували на честь Миколи Міхновського.

У січні 2023 року кияни підтримали перейменування станції метро «Дружби народів» на «Звіринецьку», а площі Льва Толстого (й відповідної станції метро) – на площу Українських Героїв.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: