fbpx
Сьогодні
21:37 03 Бер 2023

Кабмін підтримав створення Офісу Міжнародного кримінального суду в Україні

Уряд схвалив проєкт угоди між Кабміном та Міжнародним кримінальним судом про створення в Україні Офісу Міжнародного кримінального суду (МКС).

Про це повідомляє МЗС України, пише Рубрика.

Ця угода має сприяти створенню та функціонування Офісу МКС в Україні. Головним напрямком роботи офісу буде розслідування справ, які перебувають на розгляді суду з початку вторгнення росії в Україну у 2014 році.

У компетенції МКС є переслідування в судовому порядку конкретних осіб, відповідальних за воєнні злочини, злочин геноциду та злочини проти людяності.

Україна визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду для виявлення, кримінального переслідування та судового розгляду замовників і співучасників діянь, вчинених на території України під час Революції гідності, а також злочинів, скоєних на території України з 20 лютого 2014 року відповідно до Римського статуту Міжнародного кримінального суду.

Довідка

В Офісі президента ще у вересні 2022-го повідомили, що Україна пропонує країнам "Великої сімки" та іншим державам-партнерам підтримати ініціативу зі створення спеціального міжнародного трибуналу для покарання росії за злочин агресії проти України.

У Міністерстві закордонних справ України пояснювали, що міжнародне кримінальне правосуддя має достатньо інструментів для розслідування воєнних злочинів, злочинів проти людяності та злочину геноциду. Але наявні інституції постають перед «об'єктивними правовими перешкодами» в розслідуванні злочину агресії проти України. Саме тому необхідне створення спеціального трибуналу, який буде здатен притягнути до відповідальності керівництво рф саме за цей злочин.

16 січня до Європарламенту надійшла пропозиція про запровадження спецтрибуналу для росії. Україна запропонувала державам-партнерам підтримати цю ініціативу ще чотири місяці тому. Відтоді свою підтримку висловили низка країн та високопосадовців ЄС.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: