fbpx
Сьогодні
15:10 01 Бер 2023

Українська диригентка отримала спеціальну нагороду премії Operа! Awards 2023

English version here

Спеціальну відзнаку Oper!Awards – премії, присвяченої оперному мистецтву, яку вручають в німецькомовних країнах отримала українська диригентка Оксана Линів.

Про це написала вона у Фейсбук.

OPER! AWARDS 2023 вручили під час святкового гала-концерту 27 лютого у Дортмундському оперному театрі. Переможців у 19 категоріях оголосили в прямому ефірі в Twitter і Facebook, а трохи пізніше в Instagram.

Період оцінки для Oper!Awards 2023 – календарний 2022 рік. Вперше церемонія нагородження відбудеться за межами Берліна.

Оксана Линів отримує відзнаку Oper!Awards вдруге. У 2020 її визнали "Найкращим диригентом".

Зазначимо, що вручення пройшло у німецькому місті Дортмунді. Відзнаку українська диригентка отримала за вагомий внесок у розвиток оперного мистецтва.

"Я пишаюся тим, що отримала цю спеціальну нагороду. Я хочу присвятити цю особливу премію всім моїм колегам у Teatro Comunale Bologna, особливо всьому оркестру", повідомила Линів.

У своєму дописі диригентка нагадала, що з початком повномасштабної війни в Україні музиканти оперного театру Болоньї, яким вона нині керує, виказали велику підтримку Україні.

За рік Teatro Comunale Bologna зіграли понад 10 творів сучасної української музики та внесли її до Болонських програм.

"Для нас було важливим зробити свій внесок до встановлення миру і свободи прямо зі сцени, як належить артистам", – зазначила диригентка.

Також Оксана Линів додала, що присвячує нагороду команді Молодіжного симфонічного оркестру України.

Зі слів диригентки, оркестру, який вона заснувала і яким керує, після евакуації вдалося реалізувати багато музичних проєктів. Для того, щоб "через музику повернути молодому українському поколінню музикантів віру, підтримку та надію".

Що відомо про премію Oper!Awards

Премію започаткували у 2019 році. Вона є єдиною галузевою премією в німецькомовних країнах, яка присвячена виключно оперному мистецтву.

"Німеччина є країною з найбільшою кількістю оперних театрів у світі, більше ніде не ставлять такої кількості опер і оперет.

OPER! AWARDS – це єдина міжнародна оперна премія Німеччини, яка щорічно вручається під час гала-концерту найкращим творчим діячам міжнародної оперної сцени, які працюють на сцені або за нею. Журі музичних журналістів вручає нагороди у 20 категоріях", – пишуть на сайті премії.

У зв'язку з пандемією COVID Oper!Awards пропустив процес відбору 2021 року та церемонію нагородження.

"Тривалий карантин вплинув на сезон 2020/21 ще глибше, ніж сезон раніше – понад півроку минуло без виступів. Щонайбільше, деякі оперні театри змогли запропонувати кілька онлайн-потоків, хоча й без живої аудиторії. Проте потоки не є достатньою основою для оцінки виробництва, особливо коли намагаються взяти до уваги вокальне та музичне виконання", – написали тоді про премію.

Все-таки учасники Oper!Awards Журі зібралося для обговорення сезону 2020/21 30 листопада 2021 року в Берліні.

Фото: Фейсбук / Oksana Lyniv

Хто така Оксана Линів

Оксана Линів – українська диригентка, публічна культурно-дипломатична фігура. Родом з міста Броди, на Львівщині.

Перша жінка на посаді головного диригента Опери та філармонійного оркестру в місті Ґрац. Засновниця та художня керівниця фестивалю LvivMozArt. Засновниця та головна диригентка Молодіжного симфонічного оркестру України/YsOU.

У 2021 році Оксана Линів стала першою жінкою-диригенткою за 145 років історії Вагнерівського фестивалю у Байроті.

У жовні 2021 року Оксану Линів призначили музичним директором італійського оперного театру Болоньї, де протягом 260 років цю посаду обіймали чоловіки.

У квітні 2022 Оксана Линів потрапила у скандал через те, що готувала в Муніципальному театрі Болоньї (Італія) прем'єру опери Петра Чайковського "Іоланта" російською мовою. У опері мали брати участь російські артисти. Це викликало хвилю обурення серед культурної спільноти.

Оксана Линів тоді пояснила своє рішення тим, що залишила у своїх програмах твори російських композиторів, творчість яких пов'язана з Україною.

За словами диригентки, це може створити предмет дискусій, обговорень в світовій культурній спільноті.

Прем'єра опери Чайковського "Іоланта" 7 квітня 2022 відбулась без участі Линів. Напередодні диригентка поскаржилась на погіршення стану здоров'я та попросила німецького колегу її замінити.

"Дякую німецькому диригенту Міхаелю Гютлеру, який погодився мене терміново замінити у зв'язку з погіршенням стану здоров'я та різкими болями в спині, що унеможливлює продовження диригування та мій виступ в наступних запланованих концертах", – написала у пості Линів.

Рубрика:
Суспільство

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: