fbpx
Сьогодні
12:59 06 Лют 2023

Український фільм отримав нагороду на Роттердамському міжнародному фестивалі

Ігровий дебютний фільм режисера Філіпа Сотниченка "Ля Палісіада" отримав приз FIPRESCI на Роттердамському міжнародному кінофестивалі.

Про це повідомило Держкіно.

Нагорода від журі роботі Сотниченка була вручена з коментарем: "Кіно як інструмент наміру".

Стрічка була представлена в основному конкурсі фестивалю Tiger competition.

"Ля Палісіада" став першим українським фільмом, що з 2008 року потрапив до головного конкурсу Роттердамського кінофестивалю. Тоді Україна була представлена у головному конкурсі фільмом Ігоря Подольчака "Меніни".

Події пострадянського нуару "Ля Палісіада" розгортаються в Україні в 1996 році, за декілька місяців до підписання протоколу № 6 Європейської конвенції, що передбачав відмову від смертної кари, яка дісталася Україні у спадок від СРСР. До цього Україна мала один із найвищих показників у світі за кількістю смертних вироків. Зокрема, за даними лондонської Організації захисту прав людини, у 1996 році Україна була на другому місці в світі після Китаю, засудивши до смерті 89 людей. Загалом з 1991 року в Українi було виконано понад 600 страт.

У центрі сюжету – судовий психіатр, який допомагає своєму другу, капітану міліції, розслідувати заплутану справу про вбивство міліціонера. Правоохоронці поспішають закрити справу до скасування смертної кари, але лікар не впевнений у підсудності обвинуваченого та сумнівається у прозорості системи правоохоронних органів.

Головні ролі у фільмі зіграли Андрій Журба, Новруз Хікмет, Олександр Пархоменко, Валерія Олейникова, Олена Мамчур, Олександр Марлєєв.

Зйомки фільму відбувалися на Закарпатті й у Києві та завершилися у грудні 2021 року.

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: