fbpx
Сьогодні
12:17 19 Лют 2023

Це їхня війна, а не наша: Орбан виявив занепокоєння тим, що Європа сповзає у "війну двох слов’янських країн"

English version here

Угорщина категорично не погоджується з санкціями проти російської федерації та військово допомоги Україні.

Про це повідомляє AP, посилаючись на заяву прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана, яку він виголосив під час щорічного годинного звернення до співгромадян. Половина промови була присвячена повномасштабній війні росії проти України

У виданні повідомляють, Орбан наголосив на тому, що 2023 рік буде найнебезпечнішим з часів падіння комунізму через загрозу війни та інфляції.

Прем'єр додав, що для Угорщини єдиний шлях гарантувати мирне життя – "триматися трохи далі від російсько-української війни".

"Ми є частиною західного світу, членами НАТО і Європейського Союзу, і всі там на боці війни, або, принаймні, удають вигляд, що це так, окрім нас", – сказав Орбан.

Він додав, що в Україні йде війна "не армії добра і зла, а війська двох слов'янських країн, які ведуть війну, обмежену в часі і поки що просторі".

"Це їхня війна, а не наша", – сказав угорський прем'єр.

При цьому він підкреслив, що Угорщина визнає право України на самооборону. Але було б неправильно ставити інтереси України вище інтересів Угорщини.

Орбан додав, що гуманітарна допомога Україні не означає розриву зв'язків Угорщини з росією.

"Ми будемо підтримувати наші економічні відносини з Росією. І ми радимо всьому західному світу робити те ж саме, тому що без відносин не буде ні припинення вогню, ні мирних переговорів", – сказав він.

Окремо у своєму виступі прем'єр Угорщини зупинився на реакції Заходу на війну в Україні.

Він вважає, що "Європа прямує до війни, балансує на тонкій межі й фактично вже перебуває у стані непрямої війни з Росією". З його слів, в НАТО нібито скоро будуть обговорювати введення в Україну "так званих миротворчих військ".

Угорський прем'єр вважає, що повномасштабна війна в Україні сталась тому, що це допустив Захід. Як приклад він навів російсько-грузинську війну 2008 року. Тоді вона була "локалізована" після окупації 20% території Грузії. Згадав і події 2014 року, коли Франція та Німеччина "зробили вибір на користь переговорів, а не війни".

За словами Орбана, те, що сталося, є ще одним аргументом проти "брюссельської наддержави" й на користь сильних національних держав. Він заявив, що коли рішення ухвалювали країни-члени ЄС, був досягнутий мир, а "імперський центр" розпочав війну.

Окремо прем'єр-міністр Угорщини все ж визнав, що, попри розбіжності в поглядах, розуміє позицію "наших польських і балтійських друзів" щодо війни в Україні. "Але інші?" – запитав він.

Зазначимо, що минулого місяця Віктор Орбан на зустрічі з журналістами у Будапешті заявив, що мета росії – перетворити Україну на некеровану руїну. Для того, щоб Захід не міг заявити про неї "як про приз", а Україна, як Афганістан, тепер є "нічийною землею".

Після цього МЗС України викликало угорського посла для пояснень.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: