fbpx
Сьогодні
14:33 18 Лют 2023

В Офісі Президента підтвердили, що Зеленський запросив Орбана до України

Для того, щоб обговорити ті аспекти, які турбують Угорщину та аби зняти дискусійні питання, президент України Володимир Зеленський запросив прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана відвідати Київ.

Про це розповів присутній на зустрічі заступник керівника Офісу президента України Ігор Жовква в інтерв'ю "Радіо Свобода".

Повідомляють, що це сталося під час зустрічі Глав двох країн на полях саміту лідерів Євросоюзу у Брюселі 9 лютого.

Під час тієї зустрічі президент України обговорював з главою угорського уряду євроінтеграційний шлях нашої держави і "почув конструктив з цього приводу".

За словами представника ОПУ, Орбан першим підійшов до Зеленського для того, щоб привітатися.

"Це дійсно була зустріч президента України з прем'єр-міністром Угорщини в колі ще декількох лідерів. І дійсно прем'єр-міністр Угорщини першим підійшов до президента України і потис йому руку", наголосив заступник керівника Офісу Президента.

Також український президент вкотре запросив Орбана приїхати до України, аби розв'язати проблеми, які непокоять Угорщину.

"Президент України неодноразово запрошував прем'єр-міністра Віктора Орбана прибути в Україну, в Київ. Сісти за стіл і поговорити про всі аспекти. І в тому числі ті, які хвилюють Угорщину.

Ми готові запропонувати свої підходи, як це вирішити. Тому прем'єр-міністр Угорщини запрошений до України. І сподіваємось, що він може бути тут", – наголосив Жовква.

За словами представника ОПУ, попри неодноразові різкі заяви Будапешта, діалог між Угорщиною та Україною зберігається. До того ж Київ прагне його посилити.

"Відома позиція Угорщини, яка говорить, що вона не буде надавати військову допомогу Україні. Найкраще в дипломатії – це завжди діалог, розмова.

Президент України мав декілька телефонних розмов з прем'єр-міністром Угорщини і до війни, і під час війни. Діалог є. Але, звичайно, під час повноцінного візиту є набагато більше можливостей і шансів провести його предметно і продуктивно", – зазначив заступник голови ОПУ.

На цей час невідомо, чи прийняв Орбан запрошення Зеленського.

Нагадаємо, угорський прем'єр регулярно відзначається скандальними заявами щодо України. Зокрема, не так давно він заявив, що Угорщина на сході межує з росією. Про реального сусіда, Україну, Орбан не згадав.

ЗМІ також широко тиражували його висловлювання:

  • "Україна – "нічийна земля",
  • "Україна стає Афганістаном",
  • "час у війні на боці Росії".

Зокрема, Орбан заявив, що "Захід повинен зрозуміти, що Путін не може дозволити собі програти", адже готується до президентських виборів.

Те, що в Росії вибори мають виключно декоративний характер очільник угорського уряду не згадав.

На думку Орбана, мета Росії – "зробити Україну некерованою руїною, щоб Захід не міг претендувати на неї як на нагороду" і у цьому держава-агресор начебто "вже досягла успіху".

Проте, 9 лютого, після зустрічі з Зеленським у Брюсселі, Орбан виклав фото з українським президентом і заявив, що "Угорщина на боці миру".

 

Посмотреть эту публикацию в Instagram

 

Публикация от Orbán Viktor (@orbanviktor)

Нагадаємо, що на початку лютого Євросоюз виділив Україні сьомий пакет фіндопомоги у розмірі 545 мільйонів євро. Раніше його блокував Будапешт.

Це був не перший випадок блокування Угорщиною фіндопомоги для України. Раніше Будапешт гучно виступав проти виділення нашій державі 18 млрд євро у 2023 році.

Змінив позицію уряд Орбана лише після того, як у ЄС знайшли спосіб виділити допомогу в обхід Угорщини.

Рубрика:
Політика

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: