fbpx
Сьогодні
22:35 09 Лют 2023

МОК погрожує покаранням за бойкот Олімпіади для українських спортсменів

Натякнувши на можливе покарання українських спортсменів, президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах доволі жорстко відреагував на наміри України бойкотувати Олімпійські ігри-2024 у Франції.

Про це йде мова у листі Баха президентові Національного олімпійського комітету Вадиму Гутцайту від 31 січня. Його опублікував у Twitter німецький журналіст Гайо Зеппельт.

Як повідомляють, Бах пише у відповідь на лист Гутцайта від 26 січня.

У ньому український представник пише, що НОК України розглядає питання бойкоту Олімпіади. Якщо у ній братимуть участь російські та білоруські атлети.

"Погроза бойкотом Олімпійських ігор, яку, за вашою інформацією, наразі розглядає НОК України, суперечить основам олімпійського руху та принципам, які ми відстоюємо.

У цьому відношенні НОК України, безумовно, не має підтримки або солідарності з боку переважної більшості учасників олімпійського руху.

І як показала історія, попередні бойкоти не досягали своїх політичних цілей і слугували лише для покарання спортсменів, які бойкотують НОК", зазначив Бах.

Очільник НОК зауважив, що остаточне рішення стосовно допуску або недопуску росіян і білорусів до ОІ ще не ухвалене. А Україна уже розіслала іншим державам свою позицію, чим здійснює на них тиск.

При цьому президент МОК стверджує, що переважна більшість країн сприйняла цю позицію як "вкрай прикру".

Бах наголосив, що виключення російських і білоруських спортсменів з Олімпійських ігор буде дискримінацією стосовно них. А це не відповідає принципам міжнародного олімпійського руху. Він додав, що проти такої заборони висловилася і Рада ООН з прав людини.

Президент МОК також назвав брехливими заяви України, що Міжнародний олімпійський комітет підтримує війну, вбивства і руйнування.

"Такі заяви не можуть бути основою для будь-якої конструктивної дискусії", – підкреслив Бах.

Довідка

Президент Володимир Зеленський і решта керівництва України закликають світову спільноту завадити участі російських і білоруських спортсменів у літніх Олімпійських іграх 2024 року. Оскільки їхні країни беруть участь у збройному нападі на Україну.

Натомість президент Міжнародного олімпійського комітету Томас Бах хоче повернути атлетів з росії та Білорусі у міжнародний спорт. Навіть попри те, що це може бути причиною бойкоту змагань з боку України.

Він запропонував, щоб росіяни та білоруси виступали під нейтральним прапором.

Президент України Володимир Зеленський висловив розчарування заявою МОК та запросив Томаса Баха в Бахмут.

7 лютого, про своє небажання бачити російських спортсменів на Олімпійських іграх 2024 року заявила мер Парижа Анн Ідальго, змінивши свою думку щодо цього питання. 

В уряді Австірії вважають неприпустимою участь російських та білоруських спортсменів у Літніх Олімпійських іграх у французькому Парижі 2024 року. 

Рубрика:
Спорт Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: