fbpx
Сьогодні
10:17 07 Лют 2023

ЗМІ: Швейцарія близька до того, щоб скасувати заборони на військову допомогу Україні

English version here

Фото: З відкритих джерел

Швейцарія може відмовитися від багаторічного статусу нейтралітету та дозволити експорт зброї власного виробництва до України.

Про це повідомляє Reuters.

У виданні зазначили, що за законом покупцям швейцарської зброї заборонено її реекспортувати, і це обмеження, на думку деяких представників збройної промисловості країни, шкодить торгівлі.

При цьому заклики європейських сусідів Швейцарії дозволити передавати зброю Києву лунають все гучніше.

З такою позицією погоджується все більше виборців у Швейцарії. Соцопитування Sotomo, опубліковане 5 лютого, показало, що 55% респондентів підтримують дозвіл на реекспорт зброї в Україну.

Проте, думки швейцарських законодавців щодо цього питання розділилися.

Лідер правоцентристської партії FDP Тьєррі Буркарт подав до уряду прохання дозволити реекспорт зброї в країни з демократичними цінностями, подібними до швейцарських.

"Ми хочемо бути нейтральними, але ми є частиною західного світу", — сказав він в інтерв`ю агентству.

Політик вважає, що у Швейцарії не може бути права вето, щоб зупинити інші країни у наданні допомоги Україні. В іншому випадку це означатиме підтримку росії, що вже не є нейтралітетом.

"Інші країни хочуть підтримати Україну і зробити щось для безпеки і стабільності Європи. Вони не можуть зрозуміти, чому Швейцарія має сказати "ні"", – сказав Буркарт.

Політик також сказав, що він отримав позитивні сигнали щодо зміни закону від інших партій. Уряд Швейцарії, своєю чергою, заявив, що не перешкоджатиме парламентським обговоренням.

"Берн дотримується існуючої законодавчої бази… і розгляне пропозиції в належний час", — сказав речник Департаменту з економічних питань, який курирує питання торгівлі зброєю.

Довідка

Швейцарський нейтралітет щодо непостачання зброї воюючим країнам діє з 1815 року.

Він був закріплений договором 1907 року.

У країні діє окреме ембарго на продаж зброї Україні та росії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: