fbpx
Сьогодні
15:57 29 Січ 2023

Уперше в історії: у столиці Швейцарії запропонували заборонити нацистську символіку

Проєкт змін до конституції кантону, які б передбачили заборону демонстрації або носіння нацистської символіки в громадських місцях, вперше в історії Швейцарії внесли законодавці Женеви.

Про це йде мова в публікації агенції AFP, пише ЄП.

Як повідомили у виданні, законодавчі збори Женеви обговорили цю пропозицію, 27 січня, в Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту.

Проголосувавши за неї 56 голосами проти 28 законодавці вирішили направити план на більш ретельний розгляд до комісії з прав людини.

"Усі сказали, що вони згодні з текстом, що він бажаний, необхідний і корисний", – сказав у коментарі AFP депутат від "Зелених" Франсуа Лефорт.

Якщо законодавці Женеви схвалять ініціативу, її ще має затвердити федеральний парламент Швейцарії в Берні. А вже потім референдум у кантоні. Комітет з юридичних питань швейцарського парламенту раніше заявив, що підтримує заборону нацистської символіки.

У Швейцарії носіння і публічна демонстрація нацистської символіки не заборонені. При умові, якщо вони не супроводжуються повідомленнями, що пропагують расистську або антисемітську ідеологію.

Цю лазівку в законодавстві активно використовують неонацистські групи. В також ті, хто заробляє на продажі товарів із символікою Третього Райху.

Нагадаємо, що Швейцарія під час Другої світової війни зберігала нейтралітет.

На цей час на країну зростає тиснуть тим, щоб вона врегулювала питання демонстрації нацистської символіки, як це зробила більшість європейських країн.

На цьому тлі федеральний уряд Швейцарії минулого року доручив міністерству юстиції розглянути шляхи заборони нацистської символіки. У грудні там заявили, що така заборона "в принципі можлива, але створення нового стандарту наштовхнеться на значні юридичні перешкоди".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: