fbpx
Сьогодні
09:26 07 Лют 2023

Генеральна прокуратура розслідує злочини російських військових в Україні за трьома головними напрямками, - Костін

English version here

Фото: Слово і діло

Офіс генпрокурора разом з міжнародними партнерами веде розслідування злодіянь, які скоїли російські війська, за трьома головними напрямками: злочин агресії, злочин геноциду та воєнні злочини.

Про це під час онлайн-конференції під егідою впливового брюссельського аналітичного Центру європейської політики розповів генеральний прокурор Андрій Костін, передає Укрінформ.

"Зараз ОГП веде розслідування за трьома головними напрямками: злочин агресії, злочин геноциду та воєнні злочини. Безперечно, ведення агресивної війни призводить до воєнних злочинів та до масових звірств. Це визначається як головний міжнародний злочин, який зосереджує у собі всі інші злочини, – і це є цитата з документів Нюрнберзького трибуналу", – підкреслив генпрокурор.

Костін наголосив, що головним доказом злочину агресії є дії путіна, який є президентом рф та головнокомандувачем російських збройних сил. Саме він 24 лютого 2022 року віддав наказ на воєнне вторгнення в Україну, і продовжує свої злочинні вчинки.

"Це злочин лідерства, який тягне за собою інші міжнародні злочини. Тож головні підозрювані у цьому злочині – політичні та військові керівники кремлівського режиму, які планували, готували, організовували та виконували цей акт агресії", – пояснив Костін.

Генпрокурор зазначив, що з першого дня вторгнення російські загарбники почали застосовувати гібридні засоби війни проти мирних міст. Головна ціль яких були цивільні люди. Саме вони стали жертвами невибіркових обстрілів житлових районів.

А також багатомісячної облоги міст і селищ, де окупанти штучно створювали жахливу гуманітарну ситуацію. Ця тактика терору проти мирного населення України набула розвитку в жовтні. Саме тоді війська рф почали цілеспрямовано знищувати цивільну критичну інфраструктуру. На меті мали залишити людей без світла та води перед зимовими холодами.

"Тиждень тому ми бачили, як Росія спрямувала чергову ракетну атаку проти мирних міст України. Немає сумніву, що ці навмисні атаки є частиною терористичної тактики, метою якої є залякування населення, щоб паралізувати Україну", – зауважив Костін.

Генеральний прокурор також наголосив, що ще одним жорстоким виміром цієї війни є поводження росіян із цивільним населенням на окупованих територіях. Це убивства, тортури, сексуальне насильство. Поховання, виявлені у багатьох визволених містах, підтверджують масовий характер цих злочинів.

Третя група злочинів стосується заперечення самої національної ідентичності українців. Російські загарбники намагаються змінити демографічну ситуацію на тимчасово окупованих територіях. Вони насильницьки депортують та переміщують населення, у тому числі дітей (на цей день установлено близько 16 тисяч таких випадків), додає Костін.

Наразі в ОГП зареєстровано понад 66 тисяч випадків воєнних злочинів: від невибіркових обстрілів мирного населення до застосування тортур та сексуального насильства.

"На жаль, масштаби цих злочинів є дійсно руйнівними. Кількість спричинених ними смертей серед цивільного населення вже перевищує 9 тисяч, включаючи понад 460 дітей. Кількість цивільних людей, що отримали поранення, перевищує 12 тисяч, з них понад 900 – це діти.

Тож наше головне завдання – забезпечити відповідальність за скоєння цих міжнародних злочинів, і на рівні не лише конкретних виконавців, російських військових, а й тих, хто віддавав їм накази та організовував це злочинне вторгнення та акт агресії", – наголошує він.

Довідка

Нагадаємо, що 19 січня Європарламент ухвалив резолюцію про створення спецтрибуналу для путіна та Лукашенка.

А 26 січня у Празі пройшло засідання Основної групи зі створення спеціального трибуналу для розслідування злочину агресії проти України. У ньому взяли участь представники 20 країн.

Парламентська асамблея Ради Європи ухвалила резолюцію, у якій зазначається, що військово-політичне керівництво росії та Білорусі, причетне до війни проти України, має бути притягнуто до відповідальності у спеціальному міжнародному трибуналі.

Згодом Німеччина заявила про необхідність судового процесу над рф на міжнародному рівні після того, як зібрала докази воєнних злочинів в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: