fbpx
Сьогодні
23:09 03 Лют 2023

Євросоюз погодився допомогти Україні створити міжнародний суд для російських лідерів

Президент України Володимир Зеленський, президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та голова Європейської Ради Шарль Мішель

Щодо потреби створити механізм покарання лідерів російської федерації за злочин агресії, Європейський союз досяг одностайності, але наразі не дав згоду на створення у Гаазі окремого спецтрибуналу.

Про це йдеться у підсумковому документі саміту Україна-ЄС, коментований переклад якого публікує "ЄП".

Євросоюз, зокрема, підкреслив важливість покарання представників держави агресора за вчинене ними в Україні.

"Ми підкреслили, що воєнні злочини та інші найсерйозніші злочини, вчинені під час агресивної війни росії проти України… є грубим порушенням міжнародного права. Ми підкреслили нашу підтримку розслідувань прокурора Міжнародного кримінального суду. росія та всі виконавці та пособники будуть притягнуті до відповідальності", – йдеться у спільній заяві за підписами президентів України, Єврокомісії та Європейської ради

Формулювання цього документу також були узгоджені з усіма державами-членами ЄС. Важливо, що вони дали окрему згоду також за міжнародне кримінальне переслідування за вчинення злочину агресії.

"Ми домовилися продовжити спільну роботу над забезпеченням повної відповідальності, у тому числі шляхом створення відповідного механізму для злочину агресії, переслідування якого становить інтерес для міжнародної спільноти в цілому", – йдеться у документі.

Злочин агресії має особливу вагу, зокрема, через те, що відповідальними у його скоєнні є найвище військове та політичне керівництво рф. Україна підкреслила, що надає перевагу створенню Спеціального трибуналу щодо злочину агресії, але ця заява лишилася односторонньою. У ЄС пояснюють, що наразі не дійшли згоди щодо деталей створення такого трибуналу.

Рубрика:
Політика Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: