fbpx
Сьогодні
14:46 28 Січ 2023

Мінекономіки: за рік українці зменшили використання пластикових пакетів на 40-90%

За рік після встановлення урядом мінімальних цін на пластикові пакети громадяни України зменшили їх використання залежно від виду на 40-90%.

Про це повідомив перший заступник Міністра економіки України Денис Кудін за результатами аналізу інформації, наданої Асоціацією ритейлерів України.

"Рішення Уряду, яким було встановлено мінімальні роздрібні ціни на пластикові пакети, за рік дало суттєвий результат – українці скоротили придбання таких пакетів від 40% до 90% залежно від їх видів. І все частіше використовують біорозкладні, які не забруднюють навколишнє середовище. Зокрема, в деяких мережах супермаркетів продажі біорозкладних пакетів у 2022 році зросли в 13-15 разів", – розповів заступник міністра.

Кудін додав, що зменшення обсягів продажу пластикових пакетів відбулось в умовах зростання цін на них, що сприяло необхідним економічним гарантіям виробникам пластикових пакетів.

Водночас це стимулювало виробників до модернізації виробничих і технологічних процесів. А також розвитку виробництва біорозкладних пластикових пакетів, що привело до зростання їх продажу.

Нагадаємо, з 1 лютого 2022 року набула чинності постанова, якою уряд встановив мінімальні ціни на пластикові пакети.

А з 10 грудня 2021 року в Україні заборонили безоплатне розповсюдження пластикових пакетів. Замість них радять використовувати біорозкладні.

Чим небезпечний пластик для довкілля? 

Пластик — дешевий і дуже поширений матеріал. За оцінками Міжнародного союзу охорони природи, щороку у світі виробляється понад 300 мільйонів тонн пластику.

З них щонайменше 8 мільйонів потрапляють у воду як відходи.

Мікрочастинки пластику потрапляють у воду та їжу, які їмо та п'ємо ми з вами — через морепродукти або очищену морську воду. Токсичні складники пластиків осідають у нашому організмі, а деякі мають підтверджені канцерогенні властивості.

Як розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко, щороку кожен українець використовує майже 500 пластикових пакетів. Натомість серед країн ЄС цей показник становить лише 90. У ЄС на перероблення відправляють 70% пластику, а в Україні — лише 6%.

Як писала Рубрика, нове дослідження показало, що супермаркети відіграють важливу роль у проблемі забруднення довкілля пластиком.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: