fbpx
Сьогодні
Екорубрика 11:37 07 Жов 2022

Купуєш пластик з ЄС — фінансуєш війну проти України: чому виробництво та використання пластику допомагає росії

Чому ЄС має просто зараз скоротити виробництво пластику та чому НЕ купувати пластик не допоможе? Даємо дієве рішення.

English version here

У чому проблема?

На кожну дію скаженого президента сусідньої країни ЄС та світова спільнота впроваджують все нові й нові санкційні пакети. Одним із найсильніших ударів по економіці країни-агресора має стати відмова від російського газу, і європейські країни вже почали ініціювати ці процеси.

Потреба у відмові призвела до зростання ціни на блакитне паливо, а масла у вогонь додала ще одна нещодавня подія: аварія на Північному Потоці, оповита багатьма домислами, проте така, що призвела до зупинки газопроводу на необмежений термін. 

Попри брак газу компанії, що найбільше залежать від нафти та газу, все одно продовжують функціонувати

І хоча в ЗМІ гуляють наративи про те, що Європа серйозно постраждає від газової кризи, яка розгортається саме перед початком опалювального сезону, російського газу поки що там вистачає. Наприклад, за словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, станом на 31 серпня газосховища ЄС були заповнені на 80%. 

Крім того, у країнах запускають державні програми дотацій для споживачів газу, і не лише для населення, а й для промисловості. Німеччина знижує з 19% до 7% податок на додану вартість на споживання газу, а саме споживання населенням, а отже, й фінансування росії зменшується за допомогою впровадження додаткових обмежень. Так, у Німеччині відмовляються від підсвітки історичних будівель, рекламних щитів тощо на нічний час, знижують температуру кондиціювання. Це привело до того, що в серпні країні вдалося скоротити споживання газу на 25%. 

40% енергії, що здобувається від нафти та газу йде на виробництво пластикових упаковок 

То в чому проблема? Попри все, велику частку в споживанні газу становить не населення та опалення побутових приміщень, а промисловість. У новій доповіді Break Free From Plastic (BFFP) і Center for International Environmental Law (CIEL) "Зима наближається: Пластик має піти" стверджується, що пластик і нафтохімія є найбільшими промисловими споживачами нафти, газу та електроенергії в ЄС:

"Майже 40% цієї енергії йде лише на виробництво пластикової упаковки. Невключення цього сектору до плану "Save Gas for a Safer Winter" є серйозним недоглядом. У той час як сім'ї та малі підприємства стикаються з різким зростанням рахунків за електроенергію, нафтохімічна промисловість витрачає обмежені ресурси на виробництво непотрібного одноразового пластику, що сприяє енергетичній кризі в ЄС", — стверджує  Дельфін Леві Альварес, європейська координаторка міжнародного руху "Break Free From Plastic".

Ось декілька цікавих фактів з дослідження. Чи знали ви, що…

  • Виробництво пластику — це майже 9% кінцевого споживання викопного газу та 8% кінцевого споживання нафти ЄС у 2020 році. Це приблизно стільки ж, скільки використовує за рік вся країна Нідерланди. 
  • Виробництво пластику є найбільш енерго- та сировинноінтенсивним процесом у нафтохімічній промисловості. На виготовлення пластикової упаковки припадає 40% нафти, що витрачається на вироблення пластикових виробів взагалі. Водночас це приблизно стільки ж нафти, скільки за рік споживається у Швеції та Данії разом (за даними 2020 року)
  • Разом на Бельгію, Німеччину, Іспанію, Францію, Італію, Нідерланди та Польщу припадає 75% нафти та 81% кінцевого споживання газу, а також 77% усіх відходів пластикової упаковки в ЄС.

Усе це підтверджує, що навіть за умови зниження використання газу та нафти споживачами, навіть попри впровадження нових обмежень, як-от вимкнення підсвітки білбордів у нічний час, шалену частину газу та нафти споживають саме промислові підприємства, які виготовляють пластикову упаковку. 

Виробництво пластику в ЄС = фінансування війни росії проти України 

У 2020 році 38% газу та 22% нафти в ЄС надходили з росії. Відмовитись від російського газу швидко неможливо, проте за словами голови громадської організації Zero Waste Society в Україні Анастасії Мартиненко, використання виробниками пластику російського газу означає підтримку ними війни в Україні:

"Залежність від непотрібного пластику фінансує війну росії проти України. Поки ті, хто ухвалює рішення в ЄС та Україні, не приймуть амбітне законодавство щодо скорочення виробництва пластику з чіткими цілями, а бізнес не втілюватиме його, вони допомагатимуть військовій машині путіна та всім існуючим або майбутнім конфліктам, які підживлюються залежністю від ресурсів окремих країн", — коментує пані Мартиненко. 

Про які рішення зазначає експертка — розповідаємо далі.

Яке рішення?

Рішення, про які ми вже знаємо

як пластик з ЄС фінансує війну

Перше, про що логічно подумати — це відмовитись від використання пластикових упаковок:

  • Не використовувати пластиковий посуд, замінюючи його багаторазовим
  • Каву "to go" брати у власне багаторазове горнятко, а не в паперовому стаканчику (сам матеріал також містить пластик, та й не забувайте про пластикові кришечки)
  • Купуючи готову їжу в супермаркетах, беріть її у власні судочки.
  • Замість харчової плівки використовуйте спеціальні багаторазові провощені серветки.
  • Купуючи продукти в пластиковій тарі, оберіть більшу упаковку — так замість двох чи трьох використаних ємностей буде одна.
  • У деяких європейських магазинах шампунь, рідке мило, рідкі засоби для прання тощо продаються на розлив — купуйте їх, набираючи у власну тару. 
  • Виходячи з дому в офіс, на прогулянку чи тренування, візьміть воду з собою у багаторазовій пляшці замість того, щоб купувати її.

Так ви зменшите попит на товари, а далі — й особисту відповідальність за спонсорування російської агресії. Але…

А це точно спрацює?

Це спрацює, але не точно

Великі компанії несуть велику відповідальність. У дослідженнях Climate Accountability Institute 2019 року є висновок про те, що 35% усіх викидів вуглекислого газу та метану в усьому світі, а це 480 мільярдів тонн еквівалента CO2 в різних газах, у повітря зробили лише 20 великих світових компаній. Усе це — корпорації, які займаються газо- та нафтовидобутком.

як пластик з ЄС фінансує війну

Топ-20 компаній за викидами еквівалента CO2 з 1965 року до сьогодні за даними дослідження Climate Accountability Institute. Джерело — за посиланням.

Те саме стосується й компаній, про які йшлося на початку статті, — тих, які виготовляють пластикову упаковку, шкідливу для нашого довкілля, використовуючи викопне паливо з росії. За словами Лілі Фюр, заступниці директора Програми клімату та енергії CIEL, "побутові" рішення на рівні домогосподарств зі скорочення використання пластику можуть не подіяти, і саме виробники, а не споживачі мають нести відповідальність:

"Вторгнення росії в Україну оголює небезпеку нашої глобальної залежності від викопного палива. Очікування індивідуальних дій споживачів є неадекватною та непропорційною відповіддю на масштаби та інтенсивність поточної кризи", — зазначає вона. 

Великі проблеми потребують масштабних рішень 

Саме тому в дослідженнях пропонують інше рішення: прямо протистояти проблемі та негайно скоротити виробництво пластику, починаючи з непотрібної одноразової пластикової упаковки для економії газу.

У звіті детально описано конкретні політичні рекомендації для ЄС щодо скорочення використання викопного палива для виробництва нафтохімії та пластику шляхом амбітної політики запобігання та повторного використання. Ось в чому вони полягають:

  • Якщо скоротити виробництво на 50% і почати переробляти 90% пластикової упаковки, можна скоротити еквівалент річного споживання нафти та газу Чеською Республікою.
  • Принаймні до 2030 року потрібно скоротити щорічне виробництво пластику  з 50 до 29 мегатонн (Мт) 
  • ЄС та його держави-члени мають припинити будівництво нової інфраструктури з використання викопного палива, включно з нафтохімічними підприємствами, починаючи з мораторію або заморожування дозволів на нові підприємства з виробництва первинного пластику.

"Це величезна можливість для ЄС одночасно вирішити енергетичну, кліматичну кризу та кризу забруднення пластиком, — сказала Леві Альварес. — ЄС настав час продемонструвати справжнє лідерство. Щоб зима була безпечнішою, пластик має піти".

А що можу зробити я?

  • Ви також можете вплинути на рішення урядовців, підписавши петицію на Action Network. Це відкрита платформа, яка дає можливість окремим особам і групам організовуватися для прогресивних справ. На платформі можна знайти глобальні ініціативи, в тому числі — і про запобігання використанню й виробництву пластику. Наприклад, є така ініціатива. 
  • Аналогічну петицію також пропонує всесвітня організація з захисту довкілля Greenpeace. Петиція — тут. 
  • Якщо ви — член або керівник громадської організації з захисту довкілля та хочете боротись із пластиковим забрудненням, ви можете зареєструвати свою ініціативу тут та приєднатись до глобального руху Global Plastics Treaty. 
  • Приєднуйтесь та підтримуйте роботу українських громадських організацій, що працюють над вирішенням пластикової кризи, зокрема ГО Zero Waste Society, Zero Waste Alliance Ukraine та інших.
1456

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Залишити відповідь

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: