fbpx
Сьогодні
09:26 24 Жов 2022

Нове дослідження показало, що супермаркети відіграють важливу роль у проблемі забруднення довкілля пластиком

Zero Waste Society вважають, що мережі можуть значно зменшити екологічний вплив, якщо поставляють на меті досягнення цілей, зазначених у дослідженнях організації

Згідно з дослідженням української громадської організації Zero Waste Society "Супермаркет (без) Пластику", супермаркети відіграють важливу роль у проблемі забруднення довкілля пластиком. 

Активісти порівняли кількість матеріалів одноразового паковання, які були передані компаніями на переробку у 2020 році та кількість одноразових пакетів і багаторазових сумок, які супермаркети випускають на ринок щороку. 

Анастасія Мартиненко, голова ГО Zero Waste Society, звертає увагу на те, що супермаркети та продуктові магазини займають унікальну позицію, яка дозволяє їм очолити перехід від лінійної економіки та суспільства одноразового використання до кругових систем виробництва та споживання, істотно зменшивши свій пластиковий слід і спонукаючи бренди та клієнтів робити те саме.

За словами пані Мартиненко, важливо, щоб супермаркети розуміли свою частину відповідальності, не перекладали її на споживачів і владу, не допускали "грінвошингу", дотримувалися чітких та амбітних зобов'язань, які дійсно вирішують проблему, а не створюють нові виклики. Влада, в свою чергу, повинна розробити політичні рамки, які в підсумку сприятимуть скороченню використання одноразового паковання та створенню ефективних систем повторного використання та перенаповнення.

У дослідженнях зазначено цілі, які необхідно втілити мережам, щоб зменшити свій екологічний вплив шляхом втілення наданих у доповіді рекомендацій:

  • Підвищити прозорість та регулярно оприлюднювати свій пластиковий слід та амбітні чіткі зобов'язання;
  • Відмовлятися від зайвого паковання та налагоджувати системи повторного використання і перенаповнення;
  • Підтримувати прогресивні законодавчі заходи, такі як депозитно-поворотна система.

Також особливу цінність мають наявні практики скорочення та повторного використання упаковки і окремі ініціативи супермаркетів. 

Втілити такі цілі та практики в життя цілком можливо, вважають Zero Waste Society:

 "Із загальним оборотом у близько 2,3 трильйони грн на рік, вони мають ресурси, щоб діяти та нести відповідальність за товари та упаковку, що потрапляє на ринок з їх полиць".

Детальніше про те, чому ми маємо зменшити використання пластикових упаковок та яку роль їх виготовлення відіграє у підтримці війни росії проти України, читайте в нашій статті "Купуєш пластик з ЄС — фінансуєш війну проти України".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: