fbpx
Сьогодні
12:26 22 Січ 2023

На Київщині затор з криги довжиною на річці Десна спричинив повінь: влада закликала зберігати спокій

English version here

Фото: koda.gov.ua

У Київській області через величезне скупчення криги на річці Десна вода піднялася на кілька метрів

Про це повідомляють в ТСН, КМВА.

Зазначимо, що напередодні рятувальники підірвали кригу на річці, використавши 500 кілограмів тротилу. Проте розв'язали проблему ненадовго.

У Зазим'ї та на інших ділянках вже другу добу ДСНС разом із військовими розбивають кригу застосовуючи вибухівку. На якийсь час це допомагає, течія відновлюється, але затори в різних частинах річки утворюються знову й знову, тож довелося задіяти навіть криголам.

ДСНС повідомляє, що річка вийшла з берегів через скупчення криги і вже підтоплено кілька десятків домогосподарств у Броварському районі. Зокрема, у селах Пухівка, Зазим'я, Рожни. Дістатися до деяких будинків уже можна хіба вбрід.

Така сама ситуація і в інших громадах, зокрема в Пухівці. Там рівень води у Десні піднявся на 3-8 метрів, річка вийшла з берегів і почала підтоплювати будинки. Найбільше страждають двори, які розташовані ближче до ріки.

Місцеві розповідають, вода почала підійматися дуже стрімко. Люди намагаються врятувати власне майно, худобу, вулики.

Відкачувати воду помпами не виходить, тож аби вберегти якомога більше будинків, мешканці власноруч створюють загорожі, аби вода не змогла дістатися їхніх осель.

У КМВА повідомили, що 20 січня до ДСНС Київської області надійшла інформація щодо утворення льодового затору на р. Десна поблизу Зазим'я Броварського району.

У адміністрації розповіли, що зафіксували підтоплення близько 20 домогосподарств у розташованих поблизу садових товариствах.

Зазначили, що 21 січня роботи з підриву льоду можуть бути продовжені. У Броварському районі можливо чути звуки вибухів.

Влада звернулася до мешканців, щоб вони зберігали спокій та дотримувалися правил безпеки!

"Рятувальні служби казали в гучномовець, щоб всі евакуювалися, бо буде все затоплено. Пішла паніка, кіпіш. Пів Пухівки виїхало, багато тварин тут залишилося", розповідає один із місцевих.

Людям радять перенести важливі речі на гору, вимкнути електрику та газ, подбати про літніх людей та тварин. У разі погіршення ситуації евакуюватись у більш безпечні місця.

Причина крижаного затору

  • скиди води на Київській ГЕС, через них уповільнюється течія на Десні і у вузьких місцях її сковує крига,
  • різкі коливання температур від -13-ти до +13-ти. Лід тане, ламається і утворюється затор.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: