fbpx
Сьогодні
10:11 17 Січ 2023

Британська розвідка: росія вдарила по будинку в Дніпрі неточною ракетою Х-22, при цьому рф звинуватила у трагедії ППО України

На неточність ракети Х-22, яка була запущена військами рф по житловому будинку у Дніпрі, вказала британська розвідка. А також нагадала, що такі ракети вже спричиняли масові жертви серед цивільного населення України під час попередніх ракетних ударів.

Про це пише Рубрика, посилаючись на огляд розвідки Міноборони Британії станом на 17 січня.

Британські розвідники звернули увагу, що 14 січня 2023 року росія відновила ракетні удари дальнього радіуса дії по об'єктах української інфраструктури. Це сталося вперше приблизно за 15 днів.

У розвідці зазначають, що, як і під час попередніх восьми хвиль ударів з 11 жовтня 2022 року, росія насамперед намагалася вразити українську електромережу.

"Велика протикорабельна ракета AS-4 KITCHEN (класифікація НАТО, радянська назва – Х-22, – ред.), запущена з середнього бомбардувальника Ту-22М3 BACKFIRE, з високою ймовірністю влучила в житловий будинок у Дніпрі, що призвело до загибелі щонайменше 40 осіб", наголосили в огляді.

"Росія неправдиво заявила, що за це відповідальна українська ракета ППО", підкреслила британська розвідка.

При цьому розвідники зазначили, що Х-22 відома своєю неточністю при використанні проти наземних цілей. Оскільки її радіолокаційна система наведення погано розрізняє цілі в міській місцевості.

"Подібна зброя була відповідальною за інші інциденти з масовими жертвами серед цивільного населення, в тому числі за удар по торговому центру в Кременчуці 27 червня 2022 року" – нагадали в британській розвідці..

На думку Міноборони Британії, ракети Х-22 непридатні для високоточних ударів. І докази війни в Україні свідчать про те, що дисфункція російського ударного потенціалу далекого радіусу дії є більш глибокою.

"Цілком ймовірно, що вона намагається динамічно ідентифікувати цілі й отримати доступ до швидкої й точної оцінки завданої шкоди", підкреслили в огляді.

Нагадаємо, що в Євросоюзі розцінюють ракетний удар по житловій багатоповерхівці в Дніпрі як ознаку ескалації й обговорюють свою можливу відповідь на це.

Рубрика:
Події

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: