fbpx
Сьогодні
15:52 07 Гру 2022

У МЗС дали пояснення про відправника підозрілих пакунків українським дипломатам

English version here

Уже тиждень підозрілі пакунки отримують українські посольства та консульства, тому усі дипустанови України працюють у режимі посилених заходів безпеки.

Про це повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба.

Загалом уже зафіксували 31 випадок, коли в українські дипустанови в 15 країнах надходили підозрілі пакунки. Дипломати в Австрії, Ватикані, Данії, Казахстані, Нідерландах, США, Франції та Хорватії по одному разу отримували такі погрози.

До дипломатів у Чехії, Румунії, Угорщині та Португалії небезпечні пакунки надходили двічі, в Італії — чотири рази, в Іспанії — 5 разів та в Польщі — 6 разів.

Лише за останні дві доби пакунки надійшли до посольств в Італії, Польщі, Португалії, Румунії, Данії та консульства в Гданську.

Кулеба зауважив: "На всіх конвертах зазначається одна й та ж сама адреса відправника: автосалон Tesla в німецькому містечку Sindelfingen. Зазвичай відправлення відбувалося з поштових відділень, які не були обладнані системами відеоспостереження".

Зловмисники також зробили так, щоби не залишати слідів своїх ДНК на пакунках. А це може свідчити про професійний рівень втілення кампанії з погрозами.

Міністр наголосив: "Кампанія терору проти українських дипломатів безпрецедентна за своїми масштабами не лише в контексті України, але й на світовому рівні. Я не пригадую випадків в історії, коли така кількість посольств і консульств однієї країни піддавалася таким масованим атакам за такий короткий проміжок часу.

Довідка

30 листопада у посольстві України в Мадриді пролунав вибух через надісланий конверт. А згодом низка дипломатичних установ України за кордоном отримали закривавлені пакунки. У конвертах лежали очі тварин.

Крім того, вхід до помешкання посла у Ватикані зазнав вандалізму, а посольство в Казахстані отримало повідомлення про мінування, яке не підтвердилося. А посольство в США отримало лист із ксерокопією критичної статті про Україну. Лист синхронно з іншими пакунками надійшов із території однієї європейської країни.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що відповідальна за погрози українським дипломатам або росія, або хтось, "хто симпатизує російській справі та намагається посіяти страх".

Рубрика:
Світ

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: