fbpx
Сьогодні
ФОТО 12:07 06 Гру 2022

Вісім українок потрапили до списку "100 жінок 2022 року" від BBC

English version here

Щороку ВВС складають список жінок з усіх куточків світу, які надихають та впливають на світ у 2022 році. "Ми створюємо документальні фільми, репортажі та інтерв'ю про їхні життя: історії, у центрі яких жінки".

Про це пише The Village.

Олена Зеленська, перша леді 

Вісім українок потрапили до списку

Після повномасштабного російського вторгнення вона використала свій статус, щоб показати страждання українського народу, ставши першою дружиною іноземного президента, яка звернулася до Конгресу США. Зараз вона зосереджена на підтримці психічного здоров'я дітей і сімей, травмованих війною.

"Жінки взяли на себе навіть більше обов'язків, ніж у мирний час… Жінка, яка пережила це (війну), ніколи не зробить крок назад. І я впевнена, що наша внутрішня впевненість буде рости", – Олена Зеленська.

Яна Зінкевич, політикиня і фронтова медична волонтерка

Вісім українок потрапили до списку

Яна особисто вивезла з поля бою в безпечне місце 200 поранених солдатів. Її команда – волонтерська організація "Госпітальєри" – продовжує надавати першу медичну допомогу пораненим військовим і мирним жителям, проводить медичну підготовку, здійснила близько 6 тисяч евакуацій. 27-річна Зінкевич також є однією із наймолодших депутатів українського парламенту та очолює підкомітет військової медицини.

Марина Вязовська, математикиня 

Вісім українок потрапили до списку

Українська математикиня, яка цього року стала лише другою жінкою в історії, яка виграла престижну медаль Філдса, яку часто називають Нобелівською премією з математики й вручають кожні чотири роки. Марина Вязовська отримала нагороду за роботу над 400-літньою головоломкою й розв'язала задачу, як найефективніше упакувати сфери у восьмивимірному просторі.

Ірина Кондратова, педіатриня 

Вісім українок потрапили до списку

Як керівниця Харківського обласного перинатального центру, лікарка Кондратова в березні від Девіда Бекхема доступ до його сторінки в Інстаграмі, щоб публікувати інформацію про проблеми, з якими вони стикаються. Її команда з 2014 року надала медичну та психологічну допомогу понад 3 000 жінок з Луганщини та Донеччини.

"Зруйновані наші будинки, дороги, електростанції, лікарні – і життя. Але наші мрії, наші надії та наша віра живі та сильніші, ніж будь-коли", – Ірина Кондратова.

Олександра Матвійчук, юристка з прав людини 

Вісім українок потрапили до списку

Протягом 15 років Олександра Матвійчук очолює Центр громадянських свобод (ЦГС), який став одним із лауреатів Нобелівської премії миру 2022 року за роботу з документування воєнних злочинів Росії після повномасштабного вторгнення в Україну.

"Мужність не має статі", – Олександра Матвійчук.

Юлія Паєвська, парамедикиня 

Вісім українок потрапили до списку

Відома українська цивільна парамедикиня і засновниця добровольчого медичного підрозділу "Янголи Тайри", який врятував сотні поранених мирних жителів і військовослужбовців. Юлію Паєвську, більш відому як Тайра, захопили російські війська у березні, коли вона допомагала евакуювати мирних жителів з Маріуполя.

Юлія Сачук, захисниця прав людей з інвалідністю 

Вісім українок потрапили до списку

Українська правозахисниця Юлія Сачук очолює громадську організацію жінок з інвалідністю Fight For Right ("Боротьба за право"). Вона була серед тих, хто екстрено реагував на вторгнення Росії в Україну, цілодобово співпрацювала з міжнародними організаціями над координацією планів евакуації, щоб врятувати життя тисяч українців з інвалідністю.

Крістіна Бердинських, журналістка 

Вісім українок потрапили до списку

Під час війни в Україні відома журналістка Крістіна Бердинських подорожувала країною і робила репортажі з регіонів, які зазнали обстрілів з боку Росії. Деякі з її матеріалів були зосереджені на повсякденному житті в місті, охопленому війною.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: