fbpx
Сьогодні
15:30 30 Лис 2022

Столтенберг: Вступ України в Північного Альянсу варто обговорити після перемоги над росією

English version here

Фото: GETTY IMAGES

Щоб Україна змогла вступити до НАТО, потрібно спочатку здобути перемогу над росією

Про це, 30 листопада, заявив Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг під час пресконференції в Бухаресті.

Очільник Північноатлантичного Альянсу також додав, що союзники по НАТО дали зрозуміти, що готові й надалі підтримувати Україну передовим військовим обладнанням, боєприпасами та всім необхідним для оборони.

Генсек також зазначив, що це найважливіше завдання для союзників на сьогодні.

Столтенберг наголосив, що для того, щоб Україна перемогла, союзники мають мобілізуватися наскільки можливо, коли мова йде про військову, економічну, фінансову, гуманітарну підтримку України.

"Саме це ми й робимо. Якщо Україна не здобуде перемогу як незалежну, суверенну державу, тоді, звичайно, питання членства зовсім не буде на столі, тому що ми не матимемо більше кандидата на членство в особі України", наголосив очільник НАТО.

Генсек зазначив, що зараз важливо рухатися крок за кроком, і найважливішим та терміновим кроком є забезпечення перемоги України.

"Ми маємо розвивати ближче партнерство — і політичне, і практичне — з Україною. Це посилить їхні інституції, допоможе їм перейти від радянських стандартів обладнання до доктрин сучасного обладнання НАТО.

Це добре для України для посилення взаємної сумісності. Але це також допоможе Україні наблизитись до членства", підкреслив Столтенберг.

Довідка

Нагадаємо, що 21 листопада президент України Володимир Зеленський закликав західні країни підтримати заявки України на вступ до НАТО та Євросоюзу.

15 листопада глава МЗС України Дмитро Кулеба заявив, що Україна готова захищати східний фланг НАТО, хоча ще не перебуває в Альянсі.

Володимир Зеленський 30 вересня заявив, що Україна подає заявку на вступ до НАТО у прискореному порядку.

2 жовтня президенти дев'яти країн НАТО (Чехії, Естонії, Латвії, Литви, Північної Македонії, Чорногорії, Польщі, Румунії та Словаччини) закликали "суттєво збільшити військову допомогу Україні" та підтримали її членство в Альянсі.

В Офісі президента 4 жовтня повідомили, що генсекретар НАТО Єнс Столтенберг отримав заявку України. Тепер її розглядатимуть на рівні послів держав-членів у Брюсселі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Завантажити ще

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: